IRSOP: Cât cheltuiesc românii pentru confortul personal? Noul sistem de economisire-creditare

Data publicarii: Astazi, 19-04-2019 | Imobiliare
Confortul locativ reprezintă un element important din viețile noastre, intențiile oamenilor din acest punct de vedere crescând de la an la an. Potrivit ultimelor sondaje IRSOP, peste 72% dintre cei intervievați și-ar dori demararea unui proiect de renovare/îmbunătățire a locuinței în următorii cinci ani, 32% dintre oameni fiind convinși să o facă chiar mai repede, în următoarele 12 luni.

Menționăm că acest sondaj a fost efectuat de către IRSOP pentru Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ din România, ABDLR.

Care sunt cauzele pentru care oamenii își doresc condiții mai bune în cadrul spațiilor locative pe care le dețin sau le închiriază?
Ei bine, există o mulțime de motive, dintre care le vom aminti pe cele mai importante dintre acestea precum:
· Învechirea imobilelor și implicit nevoia imediată de a le renova/îmbunătăți;
· Rata scăzută de îmbunătățiri curente, problemă cu care se confruntă cei care închiriază sau care au achiziționat o locuință în ultimele luni/ani;
· Proporția scăzută de locuințe noi, construite în concordanță cu cerințele și așteptărilor oamenilor din prezent.

Sumele pe care românii sunt dispuși să le investească au crescut și ele, de la nivelul mediu de 2600 de euro în anul 2017 la peste 4800 de euro în anul 2018.

Sursele de finanțare diferă și ele în funcție de principalul factor care contribuie la bugetul familiei, acesta fiind nivelul total de venituri al membrilor acesteia. Economiile personale sunt în continuare principala sursă de finanțare. Creditele vin imediat pe locul al doilea, importanța acestora fiind însă în scădere, pe măsură ce educația financiară și veniturile totale ale familiei cresc.

Odată cu creșterea veniturilor și implicit a economiilor, crește și încrederea pe care oamenii o au în lansarea unor proiecte majore de renovare a locuințelor în care locuiesc împreună cu familiile lor. Se evidențiază aici și rolul important pe care educația financiară îl are în ceea ce privește îmbunătățirea confortului din spațiul locativ, cel mai important și personalizat spațiu din viața fiecărui om.

O soluție bună și la îndemână pentru rezolvarea proiectelor locative o reprezintă noul sistem de economisire-creditare, un sistem care poate avea o atractivitate mare datorită dobânzii fixe pentru credite combinată cu prima de stat și combinația de economisire-creditare.

Ministerul Finanțelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) au adoptat deja normele metodologice de aplicare a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit şi adecvarea capitalului, acestea fiind publicate în Monitorul Oficial la data de 19 iulie 2018. Acest program guvernamental vine în ajutorul persoanelor fizice care doresc să își îmbunătățească spațiile locative și sunt accesibile oricărui cetățean român la un nivel de 25% din depunerile anuale.