Prețul petrolului scade pe fondul temerilor legate de recesiune

Data publicarii: 13-06-2019 | Economie
Prețul țițeiului continuă pe panta descendentă pe care s-a angajat în ultima perioadă, scăderile de prețuri fiind datorate în primul rând instabilității de pe piață și a temerilor crescânde cu privire la posibilitatea unei noi recesiuni economice la nivel mondial.

Cel mai recent, săptămâna trecută, țițeiul Brent s-a prăbușit brusc în urma unei perioade de tranzacționare în cadrul unui interval, prăbușire care duce acest preț foarte aproape de pragul de 60 de dolari pe baril, un prag considerat deocamdată psihologic. Scăderile vin și pe fondul deciziilor administrației Trump de a declanșa un război economic cu China, război care tinde să escaladeze după câteva inițiale tatonări care păreau să se stingă la un moment dat.

„Lichidarea pe tema recesiunii, în opinia noastră, s-a încheiat deja după ce țițeiul Brent a găsit susținere înaintea nivelului cheie de sprijin de 60$/b. O scădere sub acest nivel ar indica o posibilă revenire la minimul din decembrie pe care actualele principii fundamentale pur și simplu nu-l sprijină. Cu toate acestea, perspectiva pe termen scurt depinde de performanța acțiunilor SUA și dacă pozițiile speculative lungi trebuie să reducă și mai mult pariurile de creștere” spune Ole Hansen, Director Strategie mărfuri la Saxo Bank.

Luna mai a început cu poziții speculative elevate pe fondul unor tensiuni în Orientul MIjlociu și a performanțelor extrem de slabe înregistrate de contractele futures la WTI în New York care au avut ceamai slabă performanță din ultimii șapte ani. Raportul Commitments of Traders pentru perioada ce acoperă ultima săptămână a lunii mai reduce poziția net-lungă combinată la țițeiul WTI și Brent la minimul din ultimele trei luni.

„Pentru prima dată, în timpul acestei reduceri recente, țițeiul Brent nu a fost imun, atenția acordată rezervelor limitate redirecționându-se către riscul tot mai mare al creșterii și cererii tot mai scăzute. Reducția de 41 000 loturi pentru Brent la nivelul 353 000 a fost cea mai mare din noiembrie anul trecut, în timp ce saltul de 53% la poziția scurtă brută la 50 000 loturi a fost cel mai mare din octombrie încoace” adaugă Hansen.

Producția de petrol la nivel global rămâne însă una stabilă, în ciuda reducerilor din Kuweit și Iran, de -40kbp respectiv -230 kbp, se arată într-un comunicat Bloomberg. Aceste reduceri au fost compensate de creșterile din Arabia Saudită, Libia și Irak de 170 kbp, 60 kbp respectiv 50 kbp.