Lira sterlină s-ar putea deprecia semnificativ în perioada următoare

Data publicarii: 09-08-2019 | Economie
Brexitul începe să devină din ce în ce mai vizibil pe piața valutară și implicit în economia Regatului Unit. Potrivit ultimelor analize Saxo Bank, Lira sterlină se află în cădere liberă după ce noul Prim-ministru britanic Boris Johnson s-a arătat extrem de ferm în decizia sa de a forța brexitul cu orice preț, inclusiv un „Brexit pe marginea prăpastiei”.

Potrivit unui studiu realizat de CBI în Marea Britanie, niciuna dintre părți nu pare a fi pregătită pentru un Brexit fără acord, Uniunea Europeană fiind chiar mai puțin pregătită pentru un asemenea deznodământ decât Marea Britanie. Situația a devenit critică însă în ultima perioadă, Boris Johnson refuzând contactul cu orice oficial european până la redeschiderea negocierilor. Oficiallii Uniunii Europene s-au arătat de acord pentru opțiunea negocierilor cu noul PM însă nu și pentru un nou acord, cel bătut în cuie cu fostul premier Theresa May fiind în viziunea europenilor singurul acord posibil.

Momentan, Lira sterlină se tranzacționează sub nivelul său minim absolut din ultimii 30 de ani. Până acum, cea mai scăzută valoare s-a înregistrat în anul 2017, aceasta fiind în jur de 1,2165.„Riscul titlurilor de presă este extrem pentru lira sterlină acum și, cel mai probabil, începe să încline către evoluție pozitivă mai degrabă decât spre cea negativă pentru lira sterlină la aceste niveluri – cel puțin în ceea ce privește funcția reacției la știri pe termen scurt” spune John Hardy, director de analiză al Saxo Bank. „O știre pozitivă pentru lira sterlină ar fi că una dintre părți a renunțat la poziția sa – și, dat fiind că Boris Johnson pariază totul pe livrarea unui Brexit cu orice preț, ar trebui să fie un anunț din partea UE care să fie de acord să renegocieze acordul în speranța unei stabilizări sau a unei îmbunătățiri a lirei sterline în viitorul apropiat”.

Care este contextul politic? Ei bine, official, data inițială a Brexitului a fost stabilită pentru 29 martie 2019. Aceasta a fost amânată la cererea fostului premier, Theresa May, care a încercat astfel să evite despărțirea de Uniunea Europeană fără acord. Boris Johnson i-a succedat în funcție acesteia la data de 24 iulie. El își dorește renegocierea acordului de ieșire din UE însă în cazul în care nu va reuși acest lucru, s-a arătat dispus pentru a scoate țara din Uniune chiar și fără acord.