Clădirile conectate la Internet reprezintă viitorul

Data publicarii: 16-09-2019 | IT&C
„Internet of things” era un concept pe care companiile de tehnologie ni-l prezentau și serveau în urmă cu mai bine de un deceniu, ca pe următorul trend în ceea ce privește felul în care omul se va raporta la lumea din jur. Ei bine, IOT s-a transformat între timp din trend în realitate, motiv pentru care avem acum o mulțime de aplicații și inteligențe artificiale care ne fac viața mai ușoară și ne integrează în lumea digitală.

În acest sens, potrivit lui Lucian Anghel, fondator și CEO al Timepal România și Facilities Management Services, conectarea unei clădiri la Internet și transformarea acesteia într-o entitate mai ușor de gestionat din acest punct de vedere, a devenit nu doar o realitate ci chiar și o necesitate în anul 2019. Potrivit acestuia, noile tehnologii digitale pot transforma casele și clădirile în care trăim în unele inteligente.

„Proprietarii de clădiri au înțeles cât de mult are impact asupra retenției chiriașilor și a satisfacției ocupanților oferirea de facilități digitale de calitate, cum ar fi signalistica digitală, serviciile de hosting, săli de conferințe digitale, servicii de conferință video de ultimă generație, iar cererea pentru astfel de clădiri este în creștere”spune el.

Experții din domeniul tehnologiei sunt aproape în totalitate de acord cu faptul că IOT va reprezenta în scurt timp ideea de bază în jurul căreia se vor construi și vor fi date în folosință spațiile locative și comerciale. Majoritatea acestor experți întrevede o următoare generație de clădiri conectate IOT și bazate pe tehnologii moderne, conectate la interne în bandă largă, comunicații fără fir și sisteme informatice integrate.

„Pentru a implementa în mod eficient aceste facilități tehnologice, este necesară conectarea dispozitivelor și senzorilor IoT , iar cloud-ul devine esențial. Astfel, prin adoptarea unei rețele IoT, proprietarii de clădiri pot îmbunătăți eficiența în procesul de exploatare și respectiv crește valoarea clădirii” spune Lucian Anghel.

De asemenea, se va încerca minimizarea impactului energetic pe care clădirile și locuințele îl au asupra mediului, atât din punct de vedere al consumului de energie cât și al impactului ecologic pe care acest consum îl are asupra mediului înconjurător. „În acest sens crește nevoia ca proprietarii de clădiri să se adapteze la noua tehnologie IoT din diverse etape ale construcției și să aibă în vedere necesarul de echipamente IoT. Este important ca aceștia să ia în considerare aspecte legate de întreținerea și gestionarea activelor, eficiență, economiile de costuri și, desigur, așteptările din ce în ce mai mari ale ocupanților cladirilor comerciale” adaugă el.