Romanii care au interzis la credite

Data publicarii: 10-02-2007 | Finante-Banci
Bancile nu se uita la pensionari, nici la proaspat intratii pe piata muncii, noteaza Evenimentul Zilei. Pensionarii, dar si cei proaspat intrati pe piata muncii se afla in categoria celor care nu pot primi un credit din cauza ca nu indeplinesc conditiile minime. Tendinta generala de pe piata este ca bancile sa nu acorde imprumuturi celor care n-au implinit inca trei luni la actualul loc de munca si nici celor trecuti de 65 de ani. De asemenea, exista plafoane privind venitul minim. Alta categorie de persoane care au interdictie la credite sunt cei care nu si-au platit la timp ratele si facturile si figureaza in baza de date de la BNR si la Biroul de Credit.

Insa, in cazul acestora, bancile nu zic din prima "nu". Institutiile de credit pot inchide ochii daca restantele au fost pentru sume mici, intarzierile ocazionale si nu s-au prelungit pe luni intregi.

"Clientii care inregistreaza restante mici, sub 40-50 de  lei, i-am considerat nu clienti rau-platnici ai sistemului bancar, ci clienti cu intarzieri sporadice", spune Nistor, director de retail la Banca Transilvania.

Bancile au impus astfel de conditii pentru a fi cat mai sigure ca isi vor primi banii inapoi. In cazul celor care abia si-au schimbat locul de munca, riscurile sa nu se integreze sunt destul de mari.

Cerinte de la banca la banca

La BCR nu pot lua credite cei sub 18 ani, care se presupune ca nu pot lucra, si nici cei care nu pot obtine asigurari de viata - adica persoanele bolnave ori cele  in varsta.

Banca nu a impus un venit minim pentru a lua in calcul cererea. De asemenea, vor fi refuzati cei care au mai putin de trei luni vechime in munca. La fel se intampla si la BRD.

Numai ca aici conditiile privind varsta sunt mai drastice: nu se accepta cereri de la cei peste 65 de ani si nici de la cei care vor trece de 70 de ani inainte sa termine de rambursat creditul.

De asemenea, trebuie sa aveti un venit minim de cel putin 275 de lei pentru a va gandi la un credit. La Raiffeisen, pe lista celor neimprumutabili se afla tinerii sub 21 de ani, femeile peste 62 de ani si barbatii peste 65, chiar daca sunt pensionari.

Iar venitul minim este de 100 de euro. De asemenea, pe langa conditia privind vechimea de trei luni pe ultimul post, mai este nevoie ca vechimea totala sa fie peste un an.

Restantieri

Potrivit datelor BNR, aproape 300.000 de romani au avut restante pana in luna noiembrie a anului trecut. In total, numarul clientilor cu credite atat persoane fizice, cat si juridice se ridica la 467.000.

Profilul candidatului ideal la un credit: sa fie tanar, de preferat sub 40 de ani, sa aiba vechime la locul de munca - peste un an si venituri cat mai mari.

La BRD, Raiffeisen, Bancpost si Banca Transilvania de exemplu, vechimea minima la actualul loc de munca este de trei luni. Varsta maxima pana la care poti rambursa creditul este de 70 de ani la Alpha Bank si Banca Transilvania.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: