E-urile alimentare, cauza majora a mortalitatii
Data publicarii: 11-02-2007 | Lifestyle
Aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, in scopul ameliorarii calitatii acestora, sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Aceste substante nu sunt ingrediente, se folosesc in cantitati foarte mici si au valori nutritive foarte reduse. In schimb, dau un gust placut si o culoare frumoasa.
Pentru inlesnirea etichetarii, pe ambalaj nu este trecuta denumirea completa a aditivului, aceasta fiind scrisa intr-o forma standardizata, acceptata international. Denumirea de pe eticheta este alcatuita din litera E, urmata de o cifra, ceea ce usureaza foarte mult etichetarea in cazul produselor ce contin multi aditivi, sau cand aditivii au denumiri foarte lungi.
Institutul de cercetari alimentare a facut si o clasificare a E-urilor. Prima categorie este cea a E-urilor suspecte si periculoase. Nu sunt multe, dar se gasesc in produse de larg consum. Consumate in exces, E102 si E124 au consecinte dramatice asupra sanatatii omului, provocand tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.
Cele mai raspandite E-uri, conform Institutului de Cercetari Alimentare, sunt cele din categoria E-urilor toxice. Acestea pot fi gasite, de regula, in produsele alimentare cele mai ieftine. Se gasesc in carnea de hamburgeri, in cartofii deshidratati, in fructele confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin, supe concentrate, margarina, guma de mestecat. Aceste substante produc boli intestinale, alergii, maresc nivelul colesterolului si suprima din organism mai multe vitamine.
Cele mai periculoase E-uri sunt cele considerate a fi vinovate de producerea cancerului. Acestea se gasesc de obicei in dulciuri, in sarea de lamaie, guma de mestecat, bauturi racoritoare. Consecintele consumarii alimentelor care contin aditivi pot fi deosebit de periculoase. Exista insa si aditivi alimentari care nu au nici un efect negativ asupra sanatatii omului. Ba chiar, in anumite cazuri, au un efect benefic. Aceste E-uri sunt extrase, in general, din plante, prin procese care nu modifica proprietatile substantelor.
Conform unui sondaj, 76% dintre consumatori au auzit despre E-urile din alimente. Cel mai putin informate sunt persoanele de peste 56 de ani, iar cei mai informati sunt cei cu studii superioare. 37% dintre cei chestionati considera ca doar unele E-uri sunt nesanatoase, 34% cred ca toate sunt nesanatoase pentru organism, iar 29% nu au stiut sau nu au raspuns. Conform aceluiasi sondaj, doar 28% dintre romani spun ca verifica etichetele alimentelor atunci cand merg la cumparaturi.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial
- Schneider Electric furnizeaza solutii de smart metering, mentenanta si cloud hosting pentru CTP
- Leul se apreciază puternic după alegerile prezidențiale: Euro coboară la 5,03 lei, dolarul sub 4,47 lei
- eJobs: 63,6% dintre angajați traversează, în prezent, o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional
- Holcim România, investiție de peste 5 mil. euro într-o linie de producție nisip de calcar în Turda
- Novotel își consolidează prezența în România printr - un nou hotel la Timișoara
- Floreasca Park atrage un nou chiriaș: Leroy Merlin a contractat aproximativ 4.000 metri pătrați în clădire, una dintre cele mai mari tranzacții de închiriere din acest an