E-urile alimentare, cauza majora a mortalitatii
Data publicarii: Astazi, 11-02-2007 | Lifestyle
Esti ceea ce mananci, spune o vorba din intelepciunea moderna. De foarte multe ori insa, noi nu stim exact ce mancam. Daca ati avut vreodata curiozitatea sa cititi eticheta unui produs alimentar, ati observat cate ingrediente, din cele trecute, sunt cunoscute si cate produse chimice au semnificatie necunoscuta pentru omul de rand. Specialistii in domeniu afirma ca folosirea necorespunzatoare a aditivilor alimentari duce la distrugerea treptata a sistemului imunitar si la imbolnaviri grave. Dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie, aditivii alimentari sunt considerati a fi a treia cauza majora a mortalitatii.
Aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, in scopul ameliorarii calitatii acestora, sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Aceste substante nu sunt ingrediente, se folosesc in cantitati foarte mici si au valori nutritive foarte reduse. In schimb, dau un gust placut si o culoare frumoasa.
Pentru inlesnirea etichetarii, pe ambalaj nu este trecuta denumirea completa a aditivului, aceasta fiind scrisa intr-o forma standardizata, acceptata international. Denumirea de pe eticheta este alcatuita din litera E, urmata de o cifra, ceea ce usureaza foarte mult etichetarea in cazul produselor ce contin multi aditivi, sau cand aditivii au denumiri foarte lungi.
Institutul de cercetari alimentare a facut si o clasificare a E-urilor. Prima categorie este cea a E-urilor suspecte si periculoase. Nu sunt multe, dar se gasesc in produse de larg consum. Consumate in exces, E102 si E124 au consecinte dramatice asupra sanatatii omului, provocand tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.
Cele mai raspandite E-uri, conform Institutului de Cercetari Alimentare, sunt cele din categoria E-urilor toxice. Acestea pot fi gasite, de regula, in produsele alimentare cele mai ieftine. Se gasesc in carnea de hamburgeri, in cartofii deshidratati, in fructele confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin, supe concentrate, margarina, guma de mestecat. Aceste substante produc boli intestinale, alergii, maresc nivelul colesterolului si suprima din organism mai multe vitamine.
Cele mai periculoase E-uri sunt cele considerate a fi vinovate de producerea cancerului. Acestea se gasesc de obicei in dulciuri, in sarea de lamaie, guma de mestecat, bauturi racoritoare. Consecintele consumarii alimentelor care contin aditivi pot fi deosebit de periculoase. Exista insa si aditivi alimentari care nu au nici un efect negativ asupra sanatatii omului. Ba chiar, in anumite cazuri, au un efect benefic. Aceste E-uri sunt extrase, in general, din plante, prin procese care nu modifica proprietatile substantelor.
Conform unui sondaj, 76% dintre consumatori au auzit despre E-urile din alimente. Cel mai putin informate sunt persoanele de peste 56 de ani, iar cei mai informati sunt cei cu studii superioare. 37% dintre cei chestionati considera ca doar unele E-uri sunt nesanatoase, 34% cred ca toate sunt nesanatoase pentru organism, iar 29% nu au stiut sau nu au raspuns. Conform aceluiasi sondaj, doar 28% dintre romani spun ca verifica etichetele alimentelor atunci cand merg la cumparaturi.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Gala Premiilor UNSICAR 2025 marcheaza 25 de ani de activitate ai organizatiei
- SigurantaOnline.ro: Volumul 4 din The Websters a fost lansat oficial
- Analiza de piata: Efectul modificarilor fiscale din 2025 asupra antreprenorilor romani
- Cushman & Wakefield ECHINOX, mandat exclusiv pentru vanzarea platformei Electroputere Craiova
- EY Romania - CJUE redefineste granitele transformarii substantiale in regulile de origine: lectii-cheie din cauza C-86/24 CS STEEL despre originea nepreferentiala in dreptul vamal UE
- Functiile financiar-fiscale au nevoie de un nou tip de profesionisti care folosesc tehnologia si inteligenta artificiala alaturi de competentele in fiscalitate
- Meta Estate Trust, rezultate la 9 luni 2025: profit net in crestere si active totale mai mari cu 10% fata de 2024
- Cargus: Crestere de 15% a volumelor de colete in weekendul de Black Friday, sustinuta de clientii internationali si de vanzarile din segmentul fashion
- Studiu Deloitte: veniturile afacerilor de familie, estimate sa creasca cu 84% in 2030 fata de 2020 la nivel global
- ETF BET Patria - Tradeville, cel mai mare ETF cu investitii in actiuni romanesti, atinge 700 milioane lei in active totale si 31 de mii de investitori
- 2Performant: Platforma BusinessLeague.com a generat mai multe vanzari fata de anul trecut in perioada Black Friday
- Piata industriala si logistica din Romania atinge un nivel record in 2025 - cererea de spatii creste cu 64%, iar zona Bucuresti-Ilfov domina, din nou, inregistrand peste doua treimi din tranzactii
- Ce zic românii despre siguranța cumpărăturilor online de Black Friday
- Lipsa raportărilor detaliate despre impactul companiilor asupra naturii poate încetini acțiunile globale de protejare a ecosistemelor lumii
- Companiile au închiriat în primele 9 luni circa 750.000 mp de spații, cu 30% mai mult comparativ cu 2024