Opinie Deloitte: Cum se reflectă Covid 19 în situațiile financiare?

Data publicarii: 19-03-2020 | Economie
Evenimentele recente cauzate de pandemia de Covd-19 au efecte puternice și vin cu implicații multiple în raportările financiare ale societăților din toată lumea, cu atât mai mult ale celor care au legături economice cu zonele puternic afectate de virus. Cel mai mult au de suferit societățile care finanțează sau sunt finanțate în zonele afectate ori care se aprovizionează sau au piețe de desfacere în astfel de zone. Acestea se confruntă cu provocări multiple care țin de continuarea activității respectiv de estimarea felului în care potențialele efecte ale crizei se reflectă în situațiile financiare. Din punct de vedere al situațiilor financiare, pandemia din acest sezon poate fi considerată un eveniment semnificativ, unul care are potențialul de a impune ajustarea situațiilor aferente anului trecut în funcție de criteriile următoare:

Eveniment care NU ajustează cifrele din situațiile financiare

„Pentru cele mai multe societăți din Romania pentru care anul financiar se încheie la 31 decembrie 2019, COVID-19 este un eveniment ulterior care nu ajustează cifrele din situațiile financiare (IAS 10; OMF 1802, articolele 72–74). Astfel, rezultatele financiare pe 2019 nu vor fi influențate de acest eveniment, dar, la întocmirea situațiilor financiare, societățile trebuie să includă în nota de evenimente ulterioare, precum și în raportul administratorilor, analiza incertitudinilor și riscurilor la care este expusă societatea în perioada următoare„ spun Corina Dumitru, Partener Audit și Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România.

În aceste condiții, este de recomandat ca societățile săia în considerare toate potențialele probleme, impactul acestora asupra lanțului de distribuție și aprovizionare, inclusiv întârzierile de producție ori limitări ale acesteia. Se impune de asemenea luarea în calcul a impactului pandemiei asupra capitalului uman respectiv măsurile de siguranță care se impun în acest sens și din nou, impactul asupra producției. Se pot pierde și contracte semnificative care pot conduce la închiderea unor unități de producție, magazine sau instalații la fel cum pot apărea penalități cauzate de neîndeplinirea obligațiilor contractuale cu clienții.

Eveniment ulterior care ajustează cifrele din situațiile financiare

„Pentru societățile care au un an financiar diferit de anul calendaristic, după apariția COVID-19, acesta este considerat un eveniment ulterior care ajustează cifrele în situațiile financiare. De asemenea, implicațiile contabile pot fi semnificative pentru situațiile financiare interimare aferente trimestrului I 2020 sau ulterior acestei date”.

Printre domeniile în care pot apărea ajustări în situațiile financiare senumără și provizioanele asupra activelor corporale și necorporaledar și provizioanele pentru neîndeplinirea obligațiunilor contractuale sau pentru plăți compensatorii. Pot interveni de asemenea plăi compensatorii, ajustări în analiza riscurilor acoperite de polițele de asigurări în cazul împrumuturilor bancare.

„Totodată, situația cauzată de pandemie poate determina necesitatea înregistrării de ajustări de valoare asupra stocurilor, soldurilor de la clienți, împrumuturilor acordate și investițiilor, iar monitorizarea situației economice și estimarea implicațiilor asupra continuității activității companiei devin prioritare. În acest caz trebuie să se țină cont de implicațiile fiscale aferente situațiilor nou apărute și să se analizeze oportunitatea aplicării de măsuri privind înlesniri la plată”, conchid Corina și Alexandra.