Saxo Bank: Șomajul poate crește dramatic în perioada următoare

Data publicarii: 26-03-2020 | Economie
„A scrie despre evoluțiile pieței globale în acest moment din istoria noastră comună a fost un proces deosebit de dificil în ultimele două săptămâni. Danemarca, la fel ca multe alte țări, este în prezent blocată parțial, în timp ce urmărim cum numărul victimelor Covid-19 continuă să crească, nu numai în Europa, epicentrul actual, dar probabil în curând și în SUA” spune Ole Hansen, Director strategie mărfuri la Saxo Bank.

Potrivit acestuia, una dintre cele mai bune decizii luate de guvernele europene este munca de acasă, care le permite oamenilor să evite pericolele provocate de epidemia de Covid-19. Altmiteri, crede el, costurile ar fi foarte mari, veniturile pierdute și presiunea pusă de situația economică asupra companiilor mici și mijlocii fiind imensă. Vom observa în următoarele săptămâni o creștere dramatică a șomajului, pe de altă parte ceea ce poate fi un indicator cât se poate de relevant pentru sfârșitul „vremurilor bune pe care mulți le-au trăit în ultimul deceniu”.

Lucrurile nu sunt pe atât de grave precum ar părea la prima vedere, mare parte din guvernele europene și nu numai anunțând o serie de măsuri menite să ajute atât populația cât și firmele mici și mijlocii. Panica a atins un nivel maxim săptămâna trecută însă situația s-a stabilizat pe piața bursieră între timp.

„În lunile următoare, atenția va rămâne, cel mai probabil, asupra impactului dăunător pentru preț al scăderii drastice a cererii pentru multe mărfuri-cheie, de la țiței și metale industriale la unele mărfuri agricole. Dar, deoarece coronavirusul continuă să se răspândească, este foarte posibil ca perspectiva rezervelor să devină dificilă, deoarece minerii și producătorii încep să simtă impactul deficitului de personal și al defalcării lanțurilor de aprovizionare. Impactul prețurilor mai mici ale carburanților este resimțit de la agricultură la minerit, deoarece reduce costurile de producție. Cu toate acestea, riscurile potențiale asupra rezervelor ar putea duce la situația în care unele piețe găsesc sprijin mai devreme decât sugerează perspectivele cererii” conchide Hansen.