EY: Ce masuri au inceput sa ia tarile pe perioada crizei Covid-19

Data publicarii: 14-04-2020 | Economie
„Toate studiile publicate în ultima vreme sugerează că pandemia COVID-19 va aduce recesiune economică și, din păcate, primele efecte se văd deja: companiile încep să aibă dificultăți în executarea contractelor, unele au fost nevoite să își trimită angajații în șomaj tehnic și, cel mai rău, unele au decis să își închidă activitatea”, spune Mihaela Mitroi, Partener Asistență Fiscală și Juridică la EY România. „În acest context, statele din întreaga lume sunt forțate să vină cu măsuri concrete care să ajute companiile și să le ghideze printr-un plan de acțiune prompt”, adaugă aceasta.

Potrivit specialistei, majoritatea statelor europene au intreprins măsuri similare, țara noastră nefăcând excepție de la această regulă. Pe de altă parte, Mihaela punctează și câteva dintre cele mai importante astfel de măsuri care au fost luate la nivelul Bătrânului Continent. Haideți să le trecem în revistă împreună:

Austria, este una dintre țările care a anunțat relativ repede aplicarea unei scheme de ajutor de stat ce urmează să aloce 4 miliarde de euro companiilor care au suferit diminuări ale veniturilor ca urmare a pandemiei. De asemenea se are în vedere și finanțarea unor companii străine care au însă operațiuni în Austria. Tot în această țară, există posibilitatea reducerii timpului de lucru cu până la 90% pentru trei luni, angajații având dreptul la o continuitate a remunerării, garantată de stat dar plătită de angajator, în valoare de 80% până la 90% din remunerația netă anterioară.

În Finlanda, pe de altă parte, contribuabilii pot solicita extensii pentru depunerea declarațiilor privind impozitul pe profit. Totodată, aceștia pot solicita diferite modalități de plată pentru impozitele aferente. „Similar cu măsurile implementate de alte state, nu se vor percepe sancțiuni pentru depunerea cu întârziere a declarațiilor de TVA. O altă măsură importantă este aceea a reducerii contribuției sociale la nivel de angajator cu 2,6%, măsură ce va fi pusă în aplicare cel târziu la 1 iunie 2020 și va fi valabilă până la 31 decembrie 2020”, spune Mihaela.

Franța, la fel ca și alte state europene, permite amânări de la plata taxelor și a contribuțiilor sociale dar în același timp, și credite fiscale pentru intreprinderile afectate de pandemie. Statul francez va oferi și sume de bani substanțiale pentru IMM-urile afectate de problema curentă, asigurând în același timp și plăți pentru angajații care nu pot lucra de acasă.

Germania, una dintre poveștile de succes, dacă e să spunem așa, cel puțin până la data redactării acestui articol, asigură împrumuturi de peste 1 miliard de euro pe perioade mai mari de 5 ani sau chiar nespecificate, companiilor mari, mijlocii și mici, persoanelor fizice autorizate. Aceste împrumuturi echivalează cu maxim 25% din veniturile din anul precedent ori, de două ori costurile cu personalul. „În ceea ce privește salariații, statul oferă finanțare de până la 67% din salariul net și sunt impuse plafoane pentru angajații cu salarii mari”, continuă Mihaela.

Italia, pe de altă parte, cea mai afectată țară de pandemie, a autorizat un moratoriu care vizează exclusiv ipotecile, oferind asistență pentru plata serviciilor și adoptând amânarea tuturor plăților pentru utilități până la sfârșitul lunii curente. Mai mult, Italia a redus dbânda pentru IMM-uri vreme de 12 luni, având în vedere totodată amânarea plății taxelor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: