Cum sa alegeti o retea de franciza?

Data publicarii: 12-02-2007 | Afaceri
 Doriti sa va dezvoltati o afacere prin intermediul sistemului de franciza, dar nu stiti ce marca sa alegeti ? Doriti sa va dezvoltati o afacere prin intermediul sistemului de franciza, dar nu stiti ce marca sa alegeti ? Iata cateva criterii care va vor ajuta sa luati cea mai buna decizie in cadrul acestei etape deosebit de importante in demersul dumneavoastra de a va dezvolta o afacere in franciza.

1. Oferta comerciala si conceptul

Verificati daca serviciile sau produsele comercializate de catre marca aleasa corespund tendintelor consumatorilor.

Notorietatea si cota de piata sunt principalii indicatori care va vor ajuta sa aflati care este pozitia pe piata a marcii alese.

Trebuie sa verificati daca francizorul este proprietarul marcii si a mijloacelor cantitative si calitative folosite pentru cresterea notorietatii marcii. Inainte de a semna contractul, francizatul trebuie sa se asigure ca francizorul
dispune de servicii de consultanta pentru francizati si un numar suficient de animatori.

2. Analiza DIP

Citirea Documentului cu Informatii Precontractuale (DIP) va va permite sa verificati seriozitatea retelei. Principalele criterii de analiza sunt transparenta francizorului in privinta rezultatelor financiare si strategia folosita.

Francizorul detine propriile fonduri necesare pentru sprijinirea francizatilor?
Puteti afla aceste informatii din capitalurile proprii, rezultatele financiare si cifra de afaceri. Daca francizorul obtine profit atunci va putea sprijini si candidatii francizati sa reuseasca in noua afacere.

De asemenea, DIP va va permite sa cunoasteti parcursul directorilor marcilor si ce i-a determinat sa se dezvolte in franciza. O experienta anterioara in distributie si/sau in acelasi sector de activitate sunt niste informatii pe care trebuie sa le luati in seama.

3. Istoricul retelei

Este bine sa stiti care este numarul de puncte de vanzare care au parasit reteaua. De obicei aceste informatii ar trebui sa fie in DIP(de obicei DIP este actualizat in fiecare an). Numerosi francizori indica doar soldul, fara sa precizeze numarul iesirilor din retea. Trebuie sa fiti foarte atenti la reteaua care deschide multe puncte de vanzare intr-un timp scurt.

4. Situatia financiara si rentabilitatea francizorului

Analiza datelor trebuie sa fie transparenta. Verificati daca modalitatile de implantare nu au fost schimbate si sunt intrunite aceleasi conditii ca la punctele de vanzare pilot.

Francizatul trebuie sa inteleaga si sa obtina raspunsuri la toate intrebarile sale. Felul in care reteaua raspunde intrebarilor candidatului francizat este un indiciu de transparenta.

5. Relatia francizor-francizat

Trebuie sa existe un echilibru economic intre francizor si francizat. Din punct de vedere juridic nici una dintre parti nu trebuie sa fie in inferioritate. Existenta unor asociatii a francizatilor in cadrul retelei de franciza este un semn al comunicarii.

Astfel francizorul nu va putea sa-si schimbe strategia fara o consultare cu membrii asociatiei de francizati.
Franciza implica relatii intre francizor si francizati, francizatii si prestatorii de servicii exterioare si intre francizati. Organizarea trebuie sa fie coerenta si performanta, procesul si metodele de lucru foarte bine stabilite.

De asemenea este bine sa intelegeti modul in care sunt luate deciziile in cadrul retelei. Trebuie sa evaluati natura, importanta si traseul prestarilor si serviciilor oferite de francizor in ceea ce priveste formarea, asistenta tehnica si comerciala.

Profesionalismul de care da dovada reteaua consta in transferul si calitatea know-how-ului.

Integral in Banii Nostri

Ultimele stiri pe BankNews.ro: