Moment istoric: Piața de Capital din România devine Piață Emergentă

Data publicarii: 25-09-2020 | Bursa
Începând cu data de 21 septembrie 2020, piața de capital din România a fost inclusă în cadrul indicilor Piețelor Emergente ai furnizorului global de indicii FTSE Russell. Astfel, la doar 25 de ani de la deschiderea oficială, bursa din țara noastră este inclusă într-un univers investițional fără precedent ce poate presupune noi fonduri de investiții care gestionează miliarde de euro și care pot investi în companiile listate. Acest lucru era imposibil în anii anteriori din cauza restricțiilor generate de statutul de piață de frontieră.

Două dintre companiile românești listate la bursă, Banca Transilvania, cea mai tranzacționată companie din repertoriul BvB și Nuclearelectrica, au îndeplinit criteriile necesare pentru includerea lor începând cu data de 21 septembrie în indicii piețelor emergente reprezentativi pentru upgrade-ul de care se bucură acum piața locală. Pe de altă parte, unul dintre principalele obiective ale BVB în acest moment, este consolidarea acestui nou statut și implicit creșterea numărului de companii locale incluse în aceste indicii. O creștere a reprezentativității românești în spațiul emergent, va contribui de asemenea la atragerea de fonduri substanțiale pentru companiile listate la Bursa de Valori și implicit în economia locală.

„Trăim un moment istoric. Este cea mai clară și incontestabilă recunoaștere internațională pe care o primește piața de capital din România. Este mai mult decât o validare a valorilor promovate de piața de capital, este o validare a eforturilor României de a fi inclusă într-un univers investițional fără precedent. Aș dori să le mulțumesc tuturor entităților implicate în piața de capital și autorităților care au fost aproape de bursă în tot acest proces. Sunt deosebit de onorat să conduc echipa care a făcut acest moment posibil și am încredere în capacitatea noastră comună de a ne asuma și realiza obiective care să rămână în istorie”, a declarat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

În urma acestei nori stări de fapte, Banca Transilvania a devenit prima companie românească cu acționariat privat care a fost inclusă în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente. „Acum 23 de ani, când ne-am listat la Bursă, eram o bancă mică, cu o capitalizare de 10 milioane de dolari şi azi suntem încântaţi să contribuim din poziţia de lider al sectorului bancar şi al lichidităţii pe bursă la includerea României în indicele FTSE Russell. Sperăm ca experienţa noastră pozitivă şi povestea de succes să inspire şi să atragă şi alte companii să ne urmeze. Ne-am definit de la început obiectivul principal ca fiind susţinerea economiei româneşti pe toate planurile şi ne bucurăm că am reuşit să confirmăm. Ca bancă universală, acesta rămâne angajamentul nostru ferm. Suntem onoraţi să fim parte din această etapă istorică pentru România şi pentru piaţa de capital”, a declarat Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania.

În același timp, Nuclearelectrica a devenit prima companie locală cu acționariat majoritar de stat inclusă pe aceeași listă. „SNN este o companie care își dorește în primul rând stabilitate și pe baza acestei stabilități o creștere graduală. Este premisa de la care am pornit în 2017 și pe care am construit constant pentru a poziționa compania cât mai avantajos, pentru a aduce valoare adăugată și câștiguri acționarilor și investitorilor noștri. Suntem responsabili pentru binele companiei și, în egală măsură, pentru binele investitorilor noștri. Rezultatele financiare, strategiile pe termen lung, perfect contextualizate mediului european și internațional de creștere sustenabilă, corelate cu proiectele de investiții sunt elocvente pentru SNN peste 10, 20, 30 de ani: o companie puternică, capabilă să reziste dinamicii externe, și am văzut deja ce înseamnă dinamica subită. Includerea, începând din această toamnă, în indicele FTSE Russell reflectă eforturile noastre și motivația de a avea o companie robustă, dar și de a susține dezvoltarea Bursei de la București prin atragerea de noi investitori”, a afirmat Cosmin Ghiță, Directorul General al Nuclearelectrica.