BEI sesizeaza oportunitati de investitii in Romania in 2007

Data publicarii: 12-02-2007 | Economie
BEI sesizeaza oportunitati de investitii in Romania in 2007Stabilitatea economiei romanesti si fluxul masiv de investitii straine vor crea, in 2007, oportunitati de investitii pentru Banca Europeana pentru Investitii (BEI), spun reprezentantii bancii care a acordat Romaniei finantari de 679 milioane euro in 2006. "Romania a semnat un acord de intelegere cu Banca in 2006 pentru un palier de potentiale proiecte, cu accent deosebit pe proiectele de infrastructura din sectoarele transportului si mediului, ceea ce va absorbi pana la un miliard euro pe an", se spune intr-un raport al BEI, publicat recent. Proiectele din Romania ale institutiei au ajuns anul trecut la o valoare de 679 milioane euro si au fost directionate in mod special catre sectoarele de transport si al apei, dar si catre sectorul privat prin finantarea bancilor.

Proiectele din 2006 numara finantarea constructiei unei statii de tratare a apei, dar si modernizarea metroului. BEI a mai acordat credite directionate catre intreprinderile mici si mijlocii si a proiectelor de infrastructura.

Biroul BEI, ce urmeaza sa fie deschis la inceputul acestui an, va imbunatati cooperarea si rolul institutiei.

Romania s-a situat pe locul doi in 2006, dupa volumul finantarilor BEI. Turcia a fost pe prima pozitie, cu un volum al creditelor de 1,82 miliarde euro.

BEI a acordat Romaniei, in perioada 1990-2005, credite in valoare de 4,3 miliarde de dolari pentru proiecte legate de aderarea la Uniunea Europeana (UE). Dupa aderarea la UE, Romania va deveni actionar al bancii, urmand a avea un reprezentant in Consiliul Guvernatorilor si membrii in Consiliul Director. Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania va contribui la capitalul subscris al BEI cu 42,3 milioane Euro.

Aproximativ 61% din creditele acordate Romaniei au fost catre domeniul transporturilor, 15% s-au indreptat catre proiecte vizand mediul inconjurator, iar 7% au mers catre sanatate si educatie. Principalele proiecte de transport sunt reabilitarea caii ferate pe coridorul pan-european IV (300 de milioane de euro, cofinantare alaturi de ISPA), reabilitarea infrastructurii rutiere pe coridorul european VI (350 de milioane de euro), construirea autostrazii Cernavoda-Constanta (187,5 milioane de euro).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: