Cat de obligatoriu este salariul minim de 880 lei?

Data publicarii: 12-02-2007 | Economie
salariu minimContractul colectiv de munca unic la nivel national (CCMUN), intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, a creat haos in randul angajatorilor, noteaza Saptamana Financiara. Introducerea unor coeficienti noi de ierarhizare a fost principalul motiv care a produs cele mai multe neintelegeri. Publicarea in Monitorul Oficial a Contractului colectiv de munca unic la nivel national a creat panica in randul angajatorilor si bucurie printre angajati. Totul a fost insa de scurta durata. CCMUN este o conventie intre patronate si sindicate care stabileste, in limitele prevazute de lege, clauzele privind conditiile de munca, salarizare, precum si alte drepturi si obligatii care decurg din raporturile de munca.

Angajatii din Romania au pentru prima data un contract de munca multianual, care contine cateva prevederi noi referitoare atat la sistemul de salarizare, cat si la conditiile de lucru. Noutatea absoluta in acest contract o reprezinta Articolul 40, care face referire la coeficientii minimi de ierarhizare. Astfel, pentru categoriile de salariati de mai jos s-au stabilit coeficienti de ierarhizare dupa cum urmeaza:

a) muncitori:
1. necalificati - coeficientul este 1
2. calificati - coeficientul este 1,2
b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
1. liceala - coeficientul este 1,2
2. postliceala: coeficientul este 1,25
c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
1. scoala de maistri - coeficientul este 1,3
2. studii superioare de scurta durata - coeficientul este 1,5
d) personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare, coeficientul de ierarhizare este 2.

Salariul minim brut garantat este 440 de lei

Potrivit Contractului colectiv de munca unic la nivel national, "acesti coeficienti de ierarhizare se aplica la salariul minim negociat pe unitate, iar salarizarea personalului se va stabili tinand cont si de standardele ocupationale corespunzatoare profesiei respective". Avand in vedere ca acelasi contract stabileste ca, pentru un program complet de lucru de 170 de ore, salariul minim brut de baza este 440 de lei (adica 2,59 lei/ora), un angajat care are un coeficient de ierarhizare de 2 va avea un venit brut de 880 de lei.

Fisa postului e importanta

Speculatiile legate de obligatia angajatorilor de a opera modificari in grilele de salarizare au pornit de la faptul ca nu s-a inteles ca retributia personalului conform coeficientilor minimi de ierarhizare se va stabili tinand cont de standardele ocupationale corespunzatoare functiei respective. Mai exact, de modul in care profesiile sunt structurate in COR - Clasificarea Ocupatiilor din Romania, nomenclator aprobat prin Ordinul ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei nr. 138/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, daca un patron are un salariat in a carui fisa a postului figureaza conditia unor studii superioare, atunci automat va trebui sa-i acorde acestuia un salariu minim garantat de cel putin 880 de lei. Daca in aceeasi unitate muncitorul necalificat are un venit brut de 600 de lei, sa zicem, salariatul absolvent de facultate va castiga dublu. Exista insa foarte multe situatii in care persoanele cu studii superioare sunt angajate pe posturi in a caror fisa nu figureaza nimic legat de studii. In acel caz, angajatorul are obligatia de a-i asigura cel putin salariul de 440 de lei.

"Neintelegerile au aparut de la faptul ca s-a interpretat gresit un articol din acest act. Noi discutam despre niste indici de ierarhizare care au fost introdusi in ideea in care se doreste pastrarea muncii calificate in tara. Pe un santier, de exemplu, avem un muncitor necalificat care are un coeficient de 1 si un maistru care are un coeficient de 1,3. E normal ca, daca necalificatul castiga 500 de lei, maistrul sa primeasca 650 de lei. In acelasi timp, putem avea o persoana cu cinci facultati angajata ca secretara intr-o firma. Pentru postul respectiv nu are nevoie de diploma universitara, iar daca o are nu-i ajuta cu nimic atunci cand e vorba de salariu, coeficientul de ierarhizare 2 nefiind valabil in cazul ei", ne-a declarat Ovidiu Jurca, vicepresedinte BNS.

La randul sau, Mihai Pasculescu, director general executiv in cadrul UGIR 1903, ne-a spus ca noul contract colectiv de munca a fost incheiat in urma discutiilor dintre patronate, sindicate si reprezentanti ai Guvernului si nu va provoca mari probleme angajatorilor. "Trebuie citit cu atentie.

In plus, acest contract este baza de la care pornesc contractele colective la nivel de ramura si de unitate. Veniturile minime garantate prin Contractul Colectiv de Munca unic la nivel national sunt un etalon, iar salariile angajatilor nu pot fi mai mici decat cele stipulate in acest act."

Amenzi intre 3.000 si 10.000 de lei

Aplicarea prevederilor noului contract este urmarita de inspectoratele de munca. "Pentru nerespectarea de catre angajatori a prevederilor minimale prevazute de Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 inspectorii de munca dispun masuri de intrare in legalitate, urmand ca dupa expirarea termenului acordat sa uzeze, dupa caz, de dispozitiile art. 21 din Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata.

Astfel, conform art. 21 din Legea nr. 108/1999, refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridica, de a duce la indeplinire masurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, in limitele si cu respectarea prevederilor art. 6 si 19, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 10.000 lei. Pana in prezent insa, la nivelul Inspectiei Muncii nu au fost inregistrate petitii din partea angajatilor cu studii superioare legate de neaplicarea prevederilor contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010" ne-a precizat inspectorul general de stat, Mariana Basuc.

Integral in Saptamana Financiara

Ultimele stiri pe BankNews.ro: