Peste 100 de euro, evaluarea unui apartament

Data publicarii: 14-02-2007 | Imobiliare
evaluarea unui apartamentIn ceea ce priveste situatia tarifelor practicate pe piata locala, Bojinca sustine ca acestea sunt corelate cu nivelul salariilor. "Preturile sunt rezonabile, daca luam in calcul salariile de la noi", sustine fostul presedinte al ANEVAR. Tariful perceput de evaluatori este calculat pe zi. In cazul evaluarii unei proprietati imobiliare, taxa poate ajunge si pana la 150 de euro pe zi, noteaza Adevarul. Evaluarea unui apartament costa aproximativ 100 de euro, in timp ce evaluarea unei fabrici, de exemplu, poate ajunge la 2.000 - 3.000 de euro. Lucrarile foarte mari se pot ridica si la 15.000 - 20.000 de euro, iar in cazuri "extreme", in care evaluarea dureaza noua luni sau chiar un an, onorariul poate ajunge la sute de mii de euro.

Care sunt principalele obiecte ale activitatii de evaluare

In prezent, in Romania, evaluarea proprietatilor imobiliare se face, in special, de catre evaluatori imobiliari acreditati de catre ANEVAR. Acestia pot lucra independent, se pot asocia si pot constitui firme de evaluatori imobiliari sau pot lucra ca angajati ai diferitelor institutii.

Tipuri de evaluare:

- evaluarea proprietatilor imobiliare - la solicitarea fie a persoanelor fizice, care vor sa obtina credite ipotecare, fie a societatilor care vor sa garanteze credite bancare sau sa inregistreze valoarea justa in contabilitate;

- evaluarea companiilor - in vederea realizarilor unor tranzactii cum ar fi: privatizari, achizitii, fuziuni, listari/delistari pe piata de capital etc;

- evaluarea activelor financiare - in cazul titlurilor de valoare (actiuni, obligatiuni, drepturi de preferinta etc);

- evaluari de bunuri mobile (evaluarea unui parc auto, de exemplu).

Asociatia evaluatorilor are propriul institut de cercetare

Pentru realizarea de activitati de cercetare in domeniul evaluarii, ANEVAR a infiintat institutul IROVAL-cercetare in evaluare. Principala misiune a acestuia consta in determinarea standardelor de evaluare si urmarirea evolutiei acestora. "In prezent suntem la nivelul anului 2005, in ceea ce priveste standardele internationale de evaluare. Ne asteptam ca in 2007 sa asistam la o noua schimbare a acestora", a declarat, pentru Adevarul, Doru Puiu Tiberiu, directorul executiv al IROVAL.

De asemenea, institutul face cercetari si in alte domenii. "Spre exemplu, nu exista expertiza in ceea ce priveste evaluarea proprietatilor agricole. Intentionam sa organizam in acest an o conferinta internationala pe aceasta tema si sa identificam pentru Romania standarde de evaluare in acest domeniu", precizeaza Doru Puiu Tiberiu.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: