Erasmus - un program pentru studentii cu buzunare pline

Data publicarii: 14-02-2007 | HR/Cariere
Desi Erasmus se bucura de un real succes si la 20 de ani de la infiintarea sa, doar o mica parte dintre studentii si profesorii eligibili pot lua parte la acest program de promovare a mobilitatii si calitatii invatamantului superior din cauza costurilor mult prea ridicate, arata un articol publicat in cotidianul The International Herald Tribune. In 2005, doar 1% din studentii eligibili si sub 2 procente din profesorii eligibili, au beneficiat de programul Erasmus, respectiv 144.000 de studenti si 20.877 de profesori, arata datele Comisiei Europene.

In plus, cotidianul noteaza ca, in medie, un student Erasmus beneficiaza de o bursa care oscileaza intre 150 -200 de euro pe luna, suma cu care nu poate acoperi cheltuielile zilnice. In cazul profesorilor care urmeaza programul suma acordata lunar acestora se ridica la 500 de euro.

De cealalta parte, Comisia Europeana recunoaste ca nivelul scazut al burselor reprezinta o reala problema. Analistul pe probleme de educatie la Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare din Paris.

Frederic Vincent, precizeaza ca "pentru multi, Erasmus este in continuare un program foarte costisitor si nu oricine poate avea acces la acest program".

Pe de alta parte, publicatia arata ca numerosi studenti din noile sate membre ale blocului comunitar care au ales sa studieze si sa lucreze in partea de vest a Europei au provocat temeri legate de un nou exod al creierelor.

Daca managerul de dezvoltare a programelor de la European University Association, David Crosier, considera ca mobilitatea academica si exodul creierelor pot avea consecinte negative in multe tari, comisarul european pentru educatie, invatamant si cultura, Jan Figel, sustine ca acest fenomen ajuta tarile sa se dezvolte, nefiind vorba despre "o migratie a creierelor, ci despre echiparea acestora cu cele mai bune instrumente".

Pe de alta parte, Vincent spune ca Romania a fost vaduvita de universitarii sai de top de catre universitatile americane, adaugand ca protectionismul nu va rezolva problema mobilitatii.

Pentru urmatorii 6 ani, Comisia Europeana are in vedere o majorare semnificativa a fondurilor destinate programului Erasmus. Bugetul comisiei europene pentru perioada 2007-2013 se ridica la 7 miliarde de euro, dintre care 3,1 miliarde de euro sunt destinate programului Erasmus. Comparativ cu perioada 1999-2006, comisia a alocat programului Erasmus pentru urmatorii 6 ani un buget dublu.

Integral in Banii Nostri

Ultimele stiri pe BankNews.ro: