Banca Carpatica: crestere a profitului net cu 8,1% in 2006

Data publicarii: 15-02-2007 | Finante-Banci
Banca CarpaticaBanca Comerciala Carpatica a obtinut rezultate financiare pozitive aferente exercitiului financiar 2006, mentinandu-se astfel trendul ascendent, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Efortul investitional considerabil reprezentat de dublarea retelei de unitati teritoriale a contribuit de asemenea la cresterea pozitiei de pe piata. Presedintele BCC, Dr. Nicolaie Hoanta afirma: "Anul 2006 a reprezentat o etapa importanta de consolidare pentru banca. Atingerea cotei de piata de 1%, reprezinta o realizare ce denota potentialul de crestere al bancii si implicit atingerea indicatorilor prevazuti in strategia de dezvoltare aferenti anului 2007. Rezultatele obtinute au contribuit la recunoasterea bancii pe plan international, astfel incat Banca Comerciala Carpatica a fost desemnata sa primeasca, in luna februarie la Frankfurt, premiul "The International Arch of Europe" pentru calitate, din partea prestigioasei institutii Business Initiative Directions (BID) din Spania".

Conform situatiilor financiare la finele anului 2006, valoarea activelor totale a atins nivelul de 1,635 mil. RON, in crestere cu 77% fata de anul precedent. La aceeasi data capitalurile proprii erau de 157 mil. RON, valoare cu 14,3% mai mare comparativ cu anul 2005. Profitul brut aferent anului 2006 este de 20,9 mil. RON, iar cel net de 19,2 mil. RON. Se inregistreaza astfel o crestere a profitului net cu 8,1% raportat la perioada similara a anului 2005. Profitabilitatea a crescut in conditiile in care banca a realizat investitii importante de cca. 26,2 mil. RON, pentru punerea in functiune a unui numar de 100 unitati, cu 28 mai mult decat se prevazuse initial, introducerea unui nou sistem informatic centralizat, achizitia de ATM-uri si ASV-uri, modernizarea retelei de unitati.

In cursul anului 2006, Banca Comerciala Carpatica si-a consolidat pozitia pe piata creditelor, valoarea creditelor acordate fiind la 31.12.2006 de 825 mil. RON, in crestere cu 48,8% fata de finele anului precedent. In aceeasi directie s-a actionat si prin liniile de finantare externa pe care Carpatica le are in derulare: KfW - 9,5 mil. EUR, FIDA - 10 mil. USD, BIRD -13,5 mil. USD si BSTDB (Black Sea Trade and Development Bank) - 10 mil. EUR. Rating-ul cu perspectiva stabila obtinut de la Agentia de Evaluare Moody's Investors Service confirma increderea acordata de celelelate institutii de credit in ceea ce priveste contractele de colaborare.

Majorarea de capital social de 10 milioane euro (inclusiv primele de emisiune) efectuata de banca in perioada decembrie 2006 - ianuarie 2007 contribuie la diversificarea si sustinerea afacerilor bancii, in principal la cresterea canalelor de distributie (reteaua teritoriala, ATM-uri si ASV-uri). Reteaua teritoriala va numara la finele anului peste 270 de unitati, dintre care 30 in municipiul Bucuresti, cea de ATMuri 300, iar cea de ASV-uri 45.

In acest an banca va creste activitatea de creditare a populatiei, astfel incat ea sa reprezinte aproximativ 25% din totalul creditelor, punand un accent mai mare pe creditul imobiliar. De asemenea se va diversifica activitatea de creditare a agentilor economici, cu accent totusi pe IMM-uri. Tot in anul 2007 banca va dezvolta o noua activitate prin intermediul propriei societati de administrare a investitiilor.

Anul 2007, asa cum sustine Presedintele bancii, "reprezinta un an care va reprezenta un capitol important in ceea ce priveste atingerea obiectivelor, acesta reprezentand baza de plecare pentru stabilirea strategiei viitoare, pe orizontul de timp 2008-2010."

Redactia BankNews.ro