Topul celor mai mari banci din lume

Data publicarii: 16-02-2007 | Finante-Banci
Topul celor mai mari banci din lumeDoar una este prezenta in Romania. Societatile-mama ale institutiilor mari de credit nu apar in Top 20. Americanii domina topul celor mai mari grupuri financiare la nivel mondial, noteaza Evenimentul Zilei. Potrivit datelor prezentate ieri de sucursala din Romania a ING, pe locul intai la finele lui 2006 se afla Citigroup, cu o valoare de piata de 210,1 miliarde de euro. Alte patru banci americane se afla in top zece. Cea mai mare institutie financiara europeana este banca engleza HSBC, care se afla pe locul trei. Urmeaza elvetienii de la UBS, Royal Bank of Scotland si banca spaniola Santander, pozitionate in cea de-a doua jumatate a clasamentului.

Doar doua nume grele in Romania

Singura institutie din top zece mondial care este prezenta si in Romania este Citigroup. Pe plan local nu este un jucator important. La sfarsitul anului trecut, Citi se afla pe locul 15 in topul bancilor din Romania din punct de vedere al marimii activelor.

Desi a fost printre primele filiale de banci straine care au intrat pe piata locala, Citi nu a investit masiv in Romania, concentrandu-se pe segmentul companiilor foarte mari. Abia in 2004 si-a lansat divizia de retail si anul trecut si-a manifestat interesul pentru segmentul IMM-urilor.

Dupa Citi, ING este al doilea mare jucator mondial prezent pe piata romaneasca. Banca de origine olandeza ocupa a treisprezecea pozitie in topul mondial si a sasea in Europa.

Desi a intrat pe piata romaneasca inca din 1994, ING si-a pastrat dintotdeauna statutul de reprezentanta, neavand personalitate juridica in Romania. La finele anului trecut, ING ocupa locul sapte pe piata romaneasca, cu o cota de 4,2% din piata activelor.

Topul bancilor din lume:

1. Citigroup (SUA)
2. Bank of America (SUA)
3. HSBC Holding (Anglia)
4. Amer Intl (SUA)
5. JP Morgan Chase (SUA)

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: