Ghid pentru vacanta all-inclusive

Data publicarii: 17-02-2007 | Turism
vacanta all-inclusivePachetele all-inclusive sint cele mai cautate de catre turistii romani. Acestea difera de la tara la tara, iar pentru unele destinatii, operatorii nu le recomanda, noteaza Cotidianul. Pachetul all-inclusive include, in general, pe linga cele trei mese principale, gustari si bauturi alcoolice si racoritoare locale. "Oferta all-inclusive a hotelierilor depinde de strategia de dezvoltare a turismului din fiecare zona. Sistemul este dezvoltat in zonele in care nu exista suficiente locuri de shopping sau de petrecere a timpului liber", declara Ciprian Enea, consultant de turism. Acesta spune ca sistemul all-inclusive nu se refera numai la serviciile de masa, ci si la alte facilitati, cum ar fi sauna, jacuzzi, tratamente de infrumusetare, cluburi pentru petrecerea timpului liber, magazine etc. Este recomandat celor care merg pentru a sta la soare, fara a vizita prea mult.

Cei mai buni

Turcia conduce la capitolul all-inclusive. "Sint resorturi foarte mari, care includ, pe linga hotel, si facilitati precum cluburi, restaurante cu specific diferit, fitness, magazine de moda. Serviciile all-inclusive difera de la resort la resort", spune Adriana Goicea, directorul agentiei Prompt Service Travel. Hotelurile all- inclusive din aceasta tara acorda atentie si animatiei, si grijii fata de copiii turistilor. Cei care apeleaza la sistemul ultra all-inclusive pot beneficia de gratuitate la bauturi din import, precum si la servicii cum ar fi masaj, sauna, jacuzzi sau curatarea hainelor. De asemenea, in acest program pot intra si cluburi ori restaurante din cadrul complexului. Asa cum am mai spus, acest lucru difera de la hotel la hotel, iar pretul pachetului poate fi un indiciu bun.

Aproape de turci

Si in Grecia sistemul all-inclusive functioneaza bine si se considera ca se apropie de cel din Turcia. Operatorii spun insa ca aici se inregistreaza diferente. Astfel, in Creta s-au construit complexuri mari, in care se poate practica acest sistem cu o gama variata de servicii. In Rhodos, Corfu sau in statiunile de pe continent, sistemul este mai putin dezvoltat.

Spre deosebire de Turcia, scade putin varietatea bauturilor alcoolice si nonalcoolice, a felurilor de mincare si nu se pune acelasi accent pe decorarea mesei.

Putin alcool

Tunisia si Egipt sint doua destinatii cautate pe piata romaneasca. "Sint tari in care exista o preocupare tot mai mare pentru sistemul all-inclusive, insa ofera si multe excursii optionale pe distante mari, ceea ce inseamna ca turistul este plecat intre sase si 48 de ore, timp in care pierde servicii deja platite", mai spune Ciprian Enea. Aici se maninca dupa un program anume si intre mese se mai pot servi mici gustari. Specificul culinar local se poate simti chiar si in felurile de mincare din bucataria europeana, lipseste carnea de porc, iar bauturile sint mai slab alcoolizate.

Ce e in Spania

Spaniolii nu pun accent pe all-inclusive. "Strategia de dezvoltare a Spaniei a mers pe ideea ca oamenii sint foarte mult timp plecati din hotel pentru a vizita obiective turistice, iar viata de noapte este mult mai atractiva", spune Adriana Goicea. All- inclusive li se pare nepotrivit zonei lor, de aceea oferta de astfel de pachete este slaba. In general este disponibila la cerere. Operatorii considera ca varianta demipensiune este ideala.

Bulgaria si Romania

Oferta Bulgariei este in crestere. "Si aici se tinde spre mari cluburi, cu multe facilitati. Sint atit resorturi noi, cit si hoteluri clasice. In acest caz este de apreciat calitatea serviciilor", spune Ciprian Enea.

Romania paseste timid spre acest sistem. "Pina acum era un singur hotel care oferea astfel de pachete, iar din informatiile pe care le am din acest an vor mai fi inca doua hoteluri in Mamaia. In mod normal ar trebui sa fie mai multe pentru a putea face fata concurentei", spune Traian Badulescu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Integral in Cotidianul