Noua firme romanesti prinse ca au vandut software piratat

Data publicarii: 19-02-2007 | IT&C
software piratatParchetul a declansat cerecetari in cazul a noua companii romanesti pe care politia le-a depistat in a doua parte a anului trecut ca au comercializat programe de software piratat, a informat duminica Business Software Alliance (BSA) intr-un comunicat. In urma controalelor intreprinse de reprezentantii politiei, la sesizarea BSA, comerciantii au fost descoperiti vanzand software fara licenta la pachet cu PC-urile livrate clientilor. Companiile producatoare de programe pentru calculator au formulat plangeri penale si cereri de despagubiri.

Conform legislatiei in vigoare, armonizata cu legislatia europeana, utilizarea de programe de calculator fara licenta se pedepseste cu amenda penala sau inchisoare de la 1 la 4 ani, iar comercializarea neautorizata de programe pentru calculator piratate poate fi sanctionata cu pana la 12 ani de inchisoare si poate duce chiar la inchiderea firmelor care comercializeaza software ilegal.

BSA coopereaza cu autoritatile statului pentru solutionarea cazurilor de piraterie software, dar deruleaza si actiuni de informare in randul utilizatorilor de calculator, pentru a reduce numarul cazurilor de incalcare a drepturilor de autor. "Reprezentantii BSA vor continua sa viziteze companii din mai multe orase ale Romaniei, sa ofere asistenta si sa faca recomandari, dar si sa vina in sprijinul autoritatilor in aplicarea legislatiei privind drepturile de autor", a declarat avocatul BSA, Magda Popescu.

Prin modificarile aduse la Codul Penal, anul trecut, pentru prima oara in Romania, s-a introdus raspunderea penala a persoanei juridice. Aceasta raspundere este conditionata de faptul ca infractiunea sa fi fost facuta in interesul sau in numele acesteia. Persoana juridica este tratata, din punct de vedere penal, ca la fel ca si un cetatean, astfel, ea poate fi declarata autor, complice si instigator la infractiuni.

Business Software Alliance este o organizatie al carei scop vizeaza promovarea unui univers digital sigur si legal. BSA reprezinta industria mondiala de software comercial si a partenerilor sai din industria hardware in relatia cu autoritatile guvernamentale si pe piata internationala. Programele BSA sprijina inovatia tehnologica prin campanii educationale care promoveaza protejarea drepturilor de autor, securitatea informatica si comertul electronic.

Printre membrii BSA la nivel mondial se numara Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, Cadence Design Systems, Cisco Systems, CNC Software/Mastercam, Dell, Entrust, HP, IBM, Intel, Internet Security Systems, McAfee, Microsoft, PTC, RSA Security, SAP, SolidWorks, Sybase, Symantec, Synopsys, The MathWorks si UGS.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: