S-a lansat moneda de 1 $

Data publicarii: 19-02-2007 | International
S-a lansat moneda de 1$Incepand de saptamana trecuta, in buzunarele americanilor au intrat primele monede de 1$, cu chipul presedintelui George Washington pe ele. Autoritatile spera sa-i convinga astfel pe cetateni sa foloseasca aceste monede, in detrimentul bancnotelor de un dolar. Doua tentative similare, din 1979 si 2000, de a face dolarul din metal, nu din hartie, s-au soldat cu tot atatea esecuri. Americanii au ramas fideli bancnotei.

Acum, oficialitatile spera sa-i convinga pe cetateni recurgand la o metoda originala: in prima faza, au fost puse in circulatie 300 de milioane de monede cu chipul lui George Washington (primul presedinte american, din perioada 1789-1797).

Peste trei luni, in locul lui Washington va aparea, intr-o noua emisie monetara, John Adams (presedinte intre anii 1797 si 1801), care va fi urmat, din august, de efigia lui Rhomas Jefferson, pentru ca in noiembrie sa apara monedele cu figura lui James Madison.

Si tot asa, pana vor fi epuizati toti fostii presedinti ai SUA. In felul acesta, prin 2016 vor fi scoase monedele cu chipul lui Richard Nixon (in functie intre 1969 si 1974), care vor incheia editiile limitate.

Autoritatile spera ca atractia americanilor pentru aceste mini-colectii sa-i determine sa foloseasca banii de metal, lucru care-i bucura si pe reprezentantii industriei de automate (de cafea, bauturi racoritoare, ziare etc), care vor fi utilizate mai mult.
De mentionat ca una din fetele monedei de 1 $ va ramane neschimbata, pe ea urmand sa apara Statuia Libertatii, muchiile urmand sa fie inscriptionate cu "In God we trust" si "E Pluribus Unum".

Cronica Romana

Ultimele stiri pe BankNews.ro: