Portretul-robot al cumparatorului de locuinta noua din Capitala

Data publicarii: 19-02-2007 | Imobiliare
Deocamdata, ofertele dezvoltatorilor imobiliari se dovedesc a fi prea scumpe pentru buzunarul romanului cu venituri medii, noteaza Adevarul. Om de afaceri, trecut binisor de 30 de ani, insa posesor al unui venit lunar net ce trebuie sa depaseasca pragul celor 2.000 de euro. Acestea sunt caracteristicile fundamentale ale romanului care achizitioneaza un imobil din categoria celor considerate de lux. Mai precis, ale romanului care plateste intre 1.400 si 3.000 de euro, fara TVA, pentru un metru patrat de locuinta in centrul sau nordul Capitalei.

Cei care cumpara apartamente de lux au si alte trasaturi distinctive. Datele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI) arata ca 70% din clienti sunt barbati, iar peste 82% au absolvit studiile unei institutii de invatamant superior. Foarte adesea, proprietarul unui apartament de lux lucreaza in domeniul IT, bancar, farmaceutic sau in constructii.

La polul opus, apartamentele cotate pe segmentul mediu sunt achizitionate in special de cei cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani. "70% din cei care au cumparat un apartament sunt persoane fizice, iar 70% din strainii care au realizat astfel de tranzactii au cumparat mai mult de un apartament", spune Ruxandra Cleciu, presedintele ARAI. In general, cei care opteaza pentru o astfel de locuinta au un venit lunar net care este cuprins intre 1.200 si 1.500 de euro.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: