Bancile romanesti, mai sarace in produse decat cele europene

Data publicarii: 20-02-2007 | Finante-Banci
Bancile romanesti, mai sarace in produse decat cele europene"Nu cunosc ce este acela imprumut testamentar. Nu, banca noastra nu ofera asemenea servicii. Nici bugete de familie nu calculam. Dar daca doriti, va dam un credit de nevoi personale", afirma cu vocea nesigura un consilier de clientela al uneia dintre cele mai mari banci din Romania. Situatia este comuna aproape intregului sistem bancar autohton, a carui oferta de produse si servicii este departe de cea a bancilor cu adevarat europene, noteaza Gandul. Bancherii spun ca acest lucru se datoreaza culturii bancare reduse a populatiei, tradusa printr-o cerere scazuta de servicii bancare.

"Uitati-va la Citigroup, care e cel mai mare grup financiar din lume: la noi in tara ofera doua-trei produse. Daca lumea nu cere produse sofisticate, de ce sa cheltuim sume serioase cu lansarea lor? De asemenea, uitati-va la numarul celor care au incheiate conventii cu bancile pentru plata facturilor la ATM; este sub 10 la suta din totalul clientilor.

Acesta este nivelul mediu al culturii bancare de la noi. Generic vorbind, nu cred ca exista produs din Vest care sa nu aiba totusi o minima corespondenta cu ceea ce oferim noi. Acolo sunt credite special pentru nunti, de exemplu. Noi oferim credite de nevoi personale, care acopera si nuntile. Probabil, peste cativa ani, vom avea in portofoliu intreaga oferta a unei banci elvetiene de pilda, dar deocamdata nu suntem in aceasta situatie", ne-a declarat un presedinte de banca.

Integral in Gandul