Cinci malluri noi in Bucuresti, pana in 2009

Data publicarii: 20-02-2007 | Imobiliare
Cinci malluri noi in Bucuresti, pana in 2009Desi a fost considerat un an al boomului in retail, 2006 nu a adus nimic nou pe piata mallurilor in Capitala, noteaza Adevarul. Specialistii pietei imobiliare spun ca nici anul acesta nu va aduce schimbari semnificative. Cu toate acestea, ei se asteapta ca pana in 2009 numarul de metri patrati scosi la inchiriere in mallurile bucurestene sa se tripleze. Adriana Neagu, consultant in cadrul departamentului Research al companiei DTZ, spune ca, in prezent, Capitala Romaniei are cea mai mica suprafata medie de spatiu comercial pe cap de locuitor dintre marile orase ale Europei Centrale si de Est, de numai 0,07 metri patrati. Lucrurile se vor modifica insa semnificativ in urmatorii doi ani. Primul semn il da Bucuresti Mall.

Anul acesta, suprafata sa va fi sporita cu inca 8.000 de metri patrati. O alta noutate pe piata va fi aparitia primului centru comercial bucurestean ridicat din temelii, si nu realizat pe baza unei foste structuri a vechiului regim. Este vorba despre Baneasa Shopping City, care ca fi gata in 2008 si va avea o suprafata totala de 65.000 de metri patrati. Proiectul este situat in sectorul 1 al Capitalei, sector care pana in 2009 va beneficia de cea mai mare ascensiune pe segmentul imobiliar al spatiilor comerciale. Nu intamplator, pentru ca statisticile arata ca aici locuiesc bucurestenii cu cele mai mari venituri si tot aici se concentreaza zonele rezidentiale de lux.

Tot in aceasta zona va fi gata in 2009 proiectul Promenada, dezvoltat de Raiffeisen Evolution si care in momentul finalizarii va scoate pe piata peste 33.000 de metri patrati. Sun Plaza, Liberty Mall sau Cotroceni Park sunt celelalte centre comerciale de mari dimensiuni care, in maximum doi ani, vor scoate la inchiriat aproximativ 155.000 de metri patrati de spatii comerciale, in conditiile in care stocul actual de astfel de spatii, si care se va mentine aproximativ acelasi si in 2007, este estimat la circa 123.000 de metri patrati.

Pornind de la aceste realitati, specialistii din imobiliar estimeaza ca piata chiriilor din marile centre comerciale se va mentine constanta pana in preajma anului 2009. In prezent, nivelul acesteia este de circa 25 de euro pe metru patrat.

Integral in Adevarul