Cat te costa sa rambursezi anticipat creditul pentru casa

Data publicarii: 21-02-2007 | Finante-Banci
Cat te costa sa rambursezi anticipat creditul pentru casaComisioanele pe care le impun institutiile de credit pentru aceasta operatiune ajung pana la 4,5%, noteaza Evenimentul Zilei. Magdalena P. intentioneaza sa isi cumpere o garsoniera prin contractarea unui credit ipotecar. Pentru a obtine un imprumut cat mai mare, dar sa aiba si o rata lunara mica, ea se gandeste sa se indatoreze pe o perioada de 30 sau 35 de ani. Spera ca veniturile ii vor creste si ca va reusi sa termine de achitat imprumutul mult mai devreme.

Din acest mtoiv, Magdalena s-a informat la banci si despre comisioanele de rambursare anticipata a imprumutului. Cand a inceput sa se documenteze despre creditele ipotecare nu stia ca bancile percep comisioane de rambursare anticipata, dar a aflat de la consilierul de credite al uneia dintre institutii.

Taxa pe plata in avans

Creditele ipotecare pot fi rambursate inainte de termenul prevazut la scadenta, dar majoritatea bancilor ii taxeaza pe cei care isi achita datoriile mai devreme decat termenul prevazut in graficul de achitare a imprumutului. Comisioanele percepute de banci pentru sumele achitate in avans in cazul creditelor ipotecare ajung pana la 4,5a in cazul imprumuturilor contractate in euro.

Exista insa si banci care nu taxeaza rambursarea in avans: Banca Transilvania, de exemplu. Institutia de credit nu percepe penalitati clientilor sai care vin cu bani de acasa sau care se refinanteaza tot de la BT. In cazul in care un credit luat de la BT este rambursat anticipat prin contractarea unui imprumut de la alta banca, plata in avans este comisionata cu 1%.

Cum se aplica un astfel de comision

Costurile cu dobanda perceputa de banca sunt inlocuite de comisionul de rambursare anticipata care se aplica la suma platita bancii mai repede decat prevedea graficul initial de returnare a banilor.

Daca dobanzile la creditele ipotecare contractate in prezent sunt de la 5,9% la 12,50%, comisioanele percepute de banci celor care platesc anticipat o parte din suma imprumutata ajung pana la 4,5%.

Comisionul se aplica la suma care este achitata in avans. De exemplu, daca banca practica un comision de 3%, in cazul in care se achita in avans o suma de 1.000 de euro, valoarea comisionului este de 30 de euro.

Conditii impuse de banci daca vrei sa le dai banii mai devreme

Clientii pot plati in avans o parte din suma imprumutata sau toti banii pe care ii mai au de achitat bancii. In cazul in care ramburseaza numai o parte din suma imprumutata, clientii trebuie sa respecte conditiile impuse de institutia de credit.

De exemplu, clientii OTP pot achita anticipat la creditele pentru case contractate in euro o suma egala cu cel putin valoarea a sase rate lunare, fara a lua in calcul si suma pe care o reprezinta comisionul de 2,5% perceput de banca.

Comisioanele percepute de BCR difera in functie de perioada scursa de la contractarea imprumutului. In cazul in care rambursarea are loc in primii trei ani de la contractare, este perceput cel mai mare comision: 4,5%.

Pentru sumele achitate in avans incepand cu al patrulea an de creditare si pana in cel de-al cincilea an comisionul scade la 3%. O taxa mai mica, de 2,5%, este peceputa pentru banii achitati in avans dupa anul cinci de derulare a imprumutului si pana in cel de-al zecelea an.

Cei care apeleaza la rambursari anticipate dupa ce s-a scurs si cel de-al zecelea an de la contractarea imprumutului achita un comision de 2% pentru sumele platite bancii mai devreme decat s-au angajat in contractul incheiat la obtinerea imprumutului.

COMPARATII

Comisioanele de rambursare anticipata la creditele pentru casa contractate in euro

BCR 2-4,5%
BRD GSG 3%
Raiffeisen Bank 3%
BT 0%
CEC 3,5%
Alpha Bank 2-4%
Bancpost 2,5%
Banca Romaneasca 4%
Volksbank 1%
Finansbank 2% in primii 5 ani, 0% ulterior
Piraeus Bank 2,5%
OTP 2,5%

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: