Marea Britanie ofera 10.000 de slujbe pentru romani si bulgari in 2007

Data publicarii: 21-02-2007 | HR/Cariere
Marea Britanie ofera, in 2007, aproximativ 10.000 de locuri de munca in agricultura si in industria alimentara pentru cetatenii romani si bulgari, in baza unor contracte cu o durata cuprinsa intre sase luni si un an, informeaza Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS). Potrivit unui comunicat DMS, Marea Britanie a decis ca romanii sa se poata angaja si in agricultura, pentru anul in curs preconizandu-se ca vor fi recrutate aproximativ 6.500 de persoane din Romania si Bulgaria. Recrutarea se face prin intermediul a noua operatori britanici, despre care se pot obtine detalii de pe pagina de internet a Home Office (Centrul de procesare a aplicatiilor de munca in Marea Britanie al Ministerului de Interne britanic).

Cei interesati sa fie recrutati pentru un loc de munca in agricultura in Marea Britanie trebuie sa aiba 18 ani impliniti si sa demonstreze ca au abilitatea de a presta munca manuala cu grad ridicat de dificultate. Fiecare operator mai are si alte conditii de recrutare, una dintre ele fiind cunoasterea la nivel minim a limbii engleze.

Durata unui contract este de jumatate de an, iar la expirarea perioadei este posibila inceperea unui nou contract, daca intreruperea a fost de numai trei luni (interval in care se poate ramane in Marea Britanie).

Romanii se mai pot angaja in Marea Britanie si in industria alimentara, pentru care se estimeaza ca vor fi recrutate anul acesta circa 3.500 de persoane din Romania si Bulgaria.

Pentru a incadra un roman, angajatorul trebuie sa solicite de la Home Office permisiunea si sa demonstreze ca nu a gasit un nativ pentru acel loc de munca. Contractele de munca in acest domeniu sunt de regula de un an, iar la expirarea acestei perioade, muncitorul poate obtine dreptul de munca nelimitat in Marea Britanie.

Dreptul de munca neingradit se obtine de la Home Office in cazul persoanelor care demonstreaza, prin extrasele bancare sau printr-o scrisoare de la angjator, ca au muncit in Marea Britanie o perioada mai lunga de un an.

DMS ii atentioneaza pe romanii care vor sa lucreze in Marea Britanie ca salariul minim este de 5,35 de lire sterline pe ora pentru persoanele cu varsta de peste 22 ani si 4,45 de lire sterline pe ora pentru persoanele cu varsta intre 18-21 de ani, iar orice angajator care ofera un salariu mai mic trebuie reclamat la Home Affairs. De asemenea, muncitorii carora agentii le retin actele de identitate trebuie sa reclame situatia la politie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: