CSSPP propune un proiect de norma privind reglementarile contabile

Data publicarii: 22-02-2007 | Finante-Banci
proiect de norma privind reglementarile contabileComisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a inaintat, spre dezbatere publica, un proiect de norma privind reglementarile contabile aplicabile administratorilor de fonduri de pensii private facultative, a anuntat, miercuri, un comunicat al institutiei. Prevederile proiectului de norma elaborat de CSSPP sunt aplicabile doar administratorilor de fonduri de pensii facultative care vor avea obligatia de a intocmi situatii financiare consolidate, in speta a trata fiecare element de activ si pasiv din patrimoniu, in mod unitar, indiferent de tara in care functioneaza si de legislatia in domeniul contabilitatii si fiscalitatii din acel stat.

Un administrator va trebui sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate numai daca face parte dintr-un grup de entitati.

"Situatiile financiare anuale consolidate vor putea oferi o imagine fidela a activelor, datoriilor, pozitiei financiare si a profitului sau pierderii entitatilor incluse", se arata in comunicatul CSSPP.

"Emiterea acestui act normativ raspunde unor cerinte obligatorii cerute de catre Uniunea Europeana si va crea un cadru corespunzator functionarii entitatilor de pe piata pensiilor facultative reglementate de CSSPP, proiectul de norma transpunand, in legislatia romaneasca, Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene 83/349/EEC privind conturile consolidate", afirma CSSPP.

Potrivit legii si normelor CSSPP, entitatile care vor putea sa administreze fonduri de pensii private facultative sunt bancile, societatile de administrare a investitiilor, societatile de administrare a pensiilor, societatile de asigurari, precum si brokerii de asigurare sau de reasigurare.

NewsIn