Finantarile nerambursabile din bani europeni scapa de TVA

Data publicarii: 22-02-2007 | Finante-Banci
Finantarile nerambursabile din bani europeniAccesarea fondurilor comunitare europene destinate proiectelor implementate de catre autoritatile locale era sufocata odata cu intrarea in vigoare a noului Cod fiscal. Astfel, sumele acordate de institutii sau organisme externe, ONG-uri sau de catre persoane fizice pentru livrarile de bunuri, prestarile de servicii si executiile de lucrari erau grevate de plata TVA. Guvernul a revenit asupra deciziei in cauza, insa va mai dura cel putin o luna pana cand Ministerul Finantelor va aproba metodologia de aplicare a noilor norme privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata.

Bugetul de stat va acoperi plata TVA aferenta activitatilor finantate din fonduri europene nerambursabile, a caror beneficiari sunt autoritatile locale. Pentru aceasta trebuie sa mai treaca ceva timp, intrucat executivul va elabora metodologia de abia peste 30 de zile, cand va fi modificat si Codul fiscal pe anul in curs.

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, vor fi suplimentate certificatele de scutire de TVA pentru livrarile de bunuri, prestarile de servicii si executii de lucrari, acordate de institutii guvernamentale sau organisme externe, organizatii nonprofit si de caritate sau de catre persoane fizice. Accesarea fondurilor comunitare este astfel blocata, intrucat sumele aferente achitarii taxei pe valoarea asigurata pentru livrarile de bunuri, prestarile de servicii si executii de lucrari depaseau posibilitatile contractantilor.

Astfel, plata TVA corespunzatoare activitatilor mentionate anterior, a caror beneficiari sunt autoritatile centrale sau locale, unitatile subordonate, organismele neguvernamentale sau nonprofit, fie ca sunt finantate integral sau partial din bani europeni, se va face de la bugetul de stat. Estimarile privind sumele necesare efortului bugetar se ridica la aproape 385 de milioane de lei.

Integral in Curentul