290 de lei este cea mai ieftina canapea de la IKEA

Data publicarii: 22-02-2007 | Afaceri
290 de lei este cea mai ieftina canapea de la IKEAUnul dintre cele mai ieftine magazine de mobila din lume, IKEA, vine in Romania cu preturi comparabile cu cele ale principalilor sai competitori. Exista insa si produse pentru cei cu venituri mici, noteaza Cotidianul. Si ieftin, si scump. Aceasta este in general oferta retailerului de mobila IKEA, care isi va deschide pe 21 martie primul magazin din Romania. Avind un concept aparte, ce ii permite sa elimine unele costuri, suedezii ofera in magazinul din complexul comercial Baneasa produse pentru aproape toate buzunarele. Marfa mai sofisticata este la preturi similare cu cele ale competitorilor autohtoni Mobexpert si Elvila. Aceasta cu mentiunea ca, achizitionind de la IKEA, consumatorul este nevoit sa isi asambleze si sa isi transporte singur mobila.

Potrivit oficialilor companiei, costurile din magazinul romanesc sint comparabile cu cele din restul lumii, intrucit " pretul produsului la poarta fabricii este acelasi pentru orice magazin din lume", dupa cum explica Cornel Oprisan, director general al IKEA. Ceea ce difera consta in cheltuielile cu transportul, care pot ajunge pina la 40% din costul total al pretului din magazin. "In jur de 10% din produsele pe care le vom vinde in Romania sint cele mai ieftine din toate magazinele din lume", a mai spus Oprisan.

Mare parte din mobilierul de la IKEA este adus din depozite situate in tarile invecinate, cum ar fi Polonia, Ucraina sau Bulgaria, existind, de asemenea, si 40 de furnizori locali. Adaosurile comerciale sint cuprinse intre 2 si 20%. Totodata, la IKEA nu exista promotii.

Cei care doresc ca mobila lor sa fie transportata pot apela la serviciile unei companii gazduite de IKEA.

Vine catalogul!

Cei care vor sa se familiarizeze cu oferta companiei o vor putea face incepind cu 26 februarie, cind va incepe distribuirea gratuita a cataloagelor IKEA. Zonele vizate sint, in primul rind, Bucurestiul, dar vor primi cataloage si locuitorii din Ploiesti, Pitesti, Urziceni, Tirgoviste si Comarnic.

In cele 284 de pagini, catalogul contine informatii despre magazin, idei pentru amenajarea casei si lista de preturi la peste 3.000 de produse din cele 7.000 care vor fi disponibile in magazinul din centrul comercial Baneasa. Ofertele din primul catalog distribuit de suedezi vor fi valabile pina pe 31 august anul acesta, urmind ca ulterior sa fie lansat cel de-al doilea catalog de pe piata autohtona. "Preturile din catalog reprezinta valoarea maxima a mobilei. Este insa posibil ca, pe parcurs, in magazin acestea sa se ieftineasca", a mai spus directorul IKEA.

Exemple de preturi

Alegind din catalog mobilierul necesar constituirii unei sufragerii clasice, formata dintr-o canapea, doua fotolii, o biblioteca si o masuta, pretul mediu pe care un roman ar trebui sa il scoata din buzunar se apropie de 2.000 de lei cu TVA inclusa. Mentionam ca am luat in calcul preturile medii. Astfel, la IKEA, in functie de marime, de material si design, o canapea costa de la aproximativ 300 de lei la circa 2.600 de lei, in vreme ce un fotoliu costa intre 89 si 300 de lei. Pretul unei biblioteci incepe de la 49 de lei si ajunge la peste 3.400 de lei (un ansamblu).

Mobilierul de dormitor poate ajunge si la aproximativ 1.000 de lei. Un pat costa in jur de 500 de lei, in timp ce pretul unui dulap de haine variaza de la circa 200 la peste 2.000 de lei. Totodata, o saltea poate fi gasita de la 75 de lei la aproximativ 1.600 de lei.

Un corp de bucatarie costa de la aproximativ 1.000 de lei la peste 5.300 de lei.

Cotidianul