V-ati imaginat devenind saraci?

Data publicarii: 26-02-2007 | Finante-Banci
Nu stiu cata lume isi pune aceasta intrebare. Nu stiu cati din clasa medie si, mai ales, dintre cei cu venituri superioare. Si, mai ales, sunt curios sa aud o definitie statistica pentru ce inseamna sa fii sarac in Romania. Pentru ca, in plan european, cine este sub media produsului intern brut pe cap de locuitor, este sarac. Am citit recent o statistica din Statele Unite. Care spune ca 37 de milioane de americani sunt saraci. Din populatia totala de 298 de milioane, asta inseamna o rata a saraciei de 12,3 la suta. Dar ce inseamna in Statele Unite sa fii sarac? Biroul statistic american defineste saracia ca fiind veniturile mai mici de 13.500 de dolari pentru un cuplu. Si de aici va propun sa facem o comparatie cu romanul mediu. Statistica spune ca venitul mediu net al unui roman in decembrie 2006 era de 1.099 de lei. Adica 428 de dolari lunar, sau, pe medie, pentru un cuplu activ, 856 de dolari lunar. Adica 10.272 de dolari anual, pentru un cuplu salarizat mediu. Nu e prea departe de cifra de saracie a americanilor. Mediu vorbind, suntem saraci.

Asta comparand cu americanii. Ne putem compara si cu europenii. Saptamana trecuta, Eurostat - institutia oficiala de statistica a Uniunii europene - a facut publica o statistica privind produsul intern brut pe cap de locuitor, exprimat in termenii standardului puterii de cumparare, in 286 de regiuni ale Uniunii. In primele 15 din coada, se afla 7 din cele 8 regiuni in care este impartita si Romania. Cea mai saraca regiune din Uniune este regiunea Nord-Est din Romania, care, din punct de vedere al PIB-ului/cap de locuitor prezentat ca standard al puterii de cumparare, reprezinta doar 24% din media Uniunii Europene de 27 de state, potrivit datelor finale din anul 2004.

Standardul puterii de cumparare este o moneda artificiala, care tine cont de diferentele de nivel in preturile nationale. Acest indicator permite comparatii reprezentative ale indicatorilor economici din diferite state. Potrivit si standardelor europene, suntem saraci. Foarte saraci.

Si totusi, constientizam acest lucru? Poate ca da, poate ca nu. Cert este ca, pentru a compensa lipsa de bani, apelam la un alt instrument. Creditul. Potrivit datelor Bancii Nationale, soldul creditelor populatiei, in lei si contravaloarea valutei in lei, era de aproximativ 15 miliarde de dolari. Iar daca privim ritmul cresterii, vom vedea ca, in ultimul an, creditele in lei pentru populatie aproape s-au dublat, iar cele in valuta s-au majorat cu 3 sferturi. Apetitul este imens.

Radu Soviani
Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: