Note de buna purtare de la Biroul de Credit

Data publicarii: 26-02-2007 | Finante-Banci
Note de buna purtare de la Biroul de CreditBirourile de Credit sunt in strainatate o afacere profitabila pentru banci, dar si pentru cei inscrisi in bazele de date. Urmatorul pas este trecerea si in Romania la etapa de scoring, ceea ce inseamna luarea in consideratie si a datelor pozitive, nu doar a raportarilor de frauda sau de neplata. Dupa modelul altor tari, un istoric de plata pozitiv presupune dobanzi mai mici la acordarea unui credit.

In prezent, in baza de date a Biroului de Credit participa cu informatii referitoare la persoanele fizice 22 de banci, a caror cota de piata pe segmentul de retail este de aproximativ 96%, sase societati de credit de consum, o societate de leasing si o societate de asigurari. Informatii pozitive transmit si primesc deocamdata doar sapte banci, doua societati de credit de consum si o societate de leasing. Dupa ce toate cele 37 de banci functionale la ora actuala si societatile nonbancare ce acorda imprumuturi persoanelor fizice vor fi participante in baza de date a Biroului de Credit cu informatii negative, dar si pozitive, se va putea spune ca normele BNR care stabilesc ponderea ratelor in veniturile solicitantilor de credit se aplica in mod real.

Urmatorul pas dupa extinderea cu mai multi participanti, ar trebui sa fie scoringul, adica realizarea unui istoric de plata al fiecarui client, care s-ar putea baza nu numai pe datele transmise de banci sau de alte societati de credit. "In acest moment nu se stie daca vom aborda acest proiect in 2007. Scoringul se va alcatui pe baza datelor disponibile la Biroul de Credit in acel moment. Daca vom avea date si din afara sistemului financiar-bancar, atunci vor fi folosite", ne-a precizat Serban Epure, director general al Biroului de Credit.

Mai precis, istoricul de bun platnic al unui client se va putea realiza si cu datele primite de la o societate de telefonie sau de utilitati, daca aceasta va fi participanta in baza de date. Un astfel de istoric insa nu reprezinta doar o arma a finantatorului impotriva clientului. In strainatate, un istoric de plata fara restante poate aduce mari avantaje unui solicitant de credit.

Deocamdata, afacerea cu datele referitoare la debitori e buna numai pentru Biroul de Credit. In cursul anului trecut, biroul a eliberat aproximativ 5.300.000 de rapoarte de credit, in crestere cu 67% fata de anul 2005. Doar in decembrie 2006, baza de date a eliberat circa 400.000 de solicitari (costul mediu pe interogare pentru participantii in sistem este de 1,6 lei). Anul trecut si solicitarile persoanelor fizice au fost in crestere (aproximativ 60 pe zi). Prima solicitare este gratuita, dupa care costul este de 3,5 lei.

Binecuvantare pentru dobanzi mai mici

Pe site-ul Equifax, Birou de Credit care functioneaza in SUA, in Marea Britanie si in alte cateva tari europene, se precizeaza ca un "scoring foarte bun reprezinta de fapt dobanzi mai mici, ceea ce presupune rate diminuate si mii de dolari economisiti pe parcursul derularii unui imprumut". In SUA, un raport de credit al birourilor de credit TransUnion releva numarul de credite al debitorului, stadiul de rambursare a creditelor, obiceiurile de plata si locul de munca. Accurate Credit Bureau, tot din SUA, furnizeaza rapoarte de credit debitorilor si companiilor, pentru care percepe circa 20 de dolari. Persoanele fizice isi pot consulta si actualiza online datele continute de birou.

Integral in Banii Nostri

Ultimele stiri pe BankNews.ro: