Testul de personalitate, o alta provocare la angajare

Data publicarii: 26-02-2007 | HR/Cariere
Daca te gandesti ca odata ce ti-ai luat diploma de licenta ai terminat cu testele, te inseli. Din ce in ce mai multe companii cer candidatilor completarea unor teste de personalitate, ca parte a procesului de angajare. Prin acest test nu se incearca doar stabilirea tipului de personalitate, daca esti introvertit sau extrovertit. Este un test specific, cu peste 200 de intrebari, ce urmeaza sa iti faca o radiografie completa a caracterului, a valorilor tale si a lucrurilor care te fac sa ai sau nu succes.

Managerii de resurse umane spun ca acest test mai degraba spune daca un candidat va avea succes in momentul cand se va afla fata in fata cu angajatorul, la interviu. De cele mai multe ori insa, interviul este corelat cu rezultatele testului, iar acesta din urma este o modalitate in plus de a departaja candidatii, in conditiile unei concurente tot mai mari pe piata muncii.

Un alt motiv pentru care recrutatorii si companiile prefera testul, este ca in acest fel candidatul nu-si poate folosi sarmul si carisma pentru a obtine o angajare.

Multi se intreba daca pot trisa. Psihologii spun categoric nu. Creatorii testului pot spune cand un candidat incearca sa dea raspunsuri pe placul angajatorului. "Oamenii nu au nici o idee ce anume cauta angajatorii, iar in testele de personalitatea nu sunt intrebari gresite sau corecte", spune John W. Jones, presedinte al IPAT, companie ce dezvolta astfel de teste.

Recomandarea lui pentru candidati este de a privi testul ca pe o extensie a interviului si sa fie cat pot de sinceri. "Este posibil sa distorsionezi raspunsurile dar nu si sa-ti creezi alta pesonalitate", spune Jones.

Cele mai multe teste sunt date in aceeasi runda cu interviul. Desi sunt standardizate, interpretarile se fac pentru fiecare tip de slujba in parte pentru ca nu poti judecat dupa aceleasi principii un informatician cu un agent de vanzari.

Unele intrebari incearca sa afle etica de munca a candidatului. Astfel de intrebari sunt: Cat de des esti dispus sa renunti la timpul tau liber pentru a munci. Sau: Daca ai un plan pentru vineri seara iar angajatorul are un proiect urgent de terminat, iti vei anula planurile?

O mare parte a intrebarilor nu-ti dau nici un indiciu asupra modului in care ele vor fi interpretate. O intrebare de genul: "Cand eram copil, oamenii gandeau ca sunt cu adevarat ager" este folosita pentru a gasi agentii de vanzari talentati, deoarece ei cred ca au o istetime fabuloasa., potrivit lui Robert Hogan de la firma Hogan Assessment System.

Integral in Banii Nostri

Ultimele stiri pe BankNews.ro: