Comisia Europeana ar putea stinge becurile cu filament

Data publicarii: 27-02-2007 | Economie
Comisia Europeana ar putea stinge becurile cu filamentSigmar Gabriel, ministrul Mediului german, a trimis Comisiei Europene o propunere de interzicere, in Uniunea Europeana, a becurilor electrice incandescente pe motiv ca sunt ineficiente, noteaza Curierul National. "Europa nu mai poate permite producerea becurilor incandescente deoarece sunt extrem de ineficiente, transformand in lumina doar 5% din energia pe care o consuma", a scris Sigmar Gabriel in documentul trimis la Bruxelles.

Ministrul german are sprijinul total al Executivului german. "Ar fi o eroare sa persistam in a ne urmari doar propriul interes si nu avem de gand sa facem aceasta greseala", a aratat cancelarul Angela Merkel. Propunerea are toate sansele sa primeasca un raspuns favorabil din partea Comisiei, care este din ce in ce mai preocupata de problemele de mediu. Potrivit comisarului Stavros Dimas, Uniunea Europeana poate reduce dioxidul de carbon la 25 milioane de tone pe an daca sectorul de servicii inlocuieste traditionalul bec cu becurile economice.

Legea va limita treptat vanzarea vechilor becuri, scopurile vizate fiind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, dar si reducerea cu pana la 66% a facturilor la energie electrica. Becurile incandescente traditionale produc lumina datorita trecerii electricitatii printr-un filament, dar sunt ineficiente deoarece o mare parte de energie se pierde. Becurile economice fluorescente folosesc mai putina energie pentru a produce aceeasi cantitate si calitate de lumina.

Precedentul australian

Propunerea germanilor nu este prima astfel de initiativa din lume. Australienii deja au anuntat ca, pana la sfarsitul deceniului, vor interzice becurile cu filament si vor permite doar utilizarea celor economice.

Aceasta hotarare a Guvernului Australiei de a introduce becul electric incandescent in ilegalitate obliga, astfel, pe toti cetatenii de la antipozi sa utilizeze iluminat rece reglat electronic, reducand astfel consumul de energie electrica la nivel national, si, implicit, consumul de energie fosila pentru producerea curentului care duce la protectia mediului.

Intre timp, Comisia Europeana a alcatuit o comisie pentru a dezbate aceasta problema. Seful comisiei, Jose Manuel Barroso, a precizat ca asteapta membrii statelor sa "ia decizii clare in ceea ce priveste viitorul energiei, deoarece totul depinde de energie". "Am discutat destul despre aceasta problema, a venit momentul sa luam masuri", a spus presedintele Comisiei.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: