Ministrii de finante ai UE fac apel pentru cerinte salariale moderate

Data publicarii: 27-02-2007 | Finante-Banci
cerinte salariale moderateAngajatii europeni au primit marti un raspuns destul de dur din partea ministrilor de finante ai UE, care precizeaza ca cerintele de majorare salariala sunt normale insa cu masura, in caz contrat putand pierde toata lumea prin stimularea tendintelor inflationiste, relateaza Reuters. Mesajul ministrilor de finante ai UE a venit intr-un moment in care Banca Centrala Europeana intentioneaza sa majoreze ratele dobanzii pentru a elimina posibilitatile de crestere a inflatiei,  avertizand in legatura cu pericolul provocat de cerintele salariale exagerate, precum cele vehiculate in negocierile sindicale ce vor incepe in scurt timp in Germania.

Apelul pentru moderarea cerintelor salariale a venit intr-o zi in care puternicul sindicat german al muncitorilor in siderurgie au cerut o majorare salariala de 6,5%, de peste trei ori mai mare decat rata inflatiei, pentru un numar de 3,4 milioane lucratori in sectoarele metalurgiei si de inginerie.

Ministrii din cele 13 state care utilizeaza moneda euro au emis un avertisment comun, care poate fi tradus printr-un sprijin acordat BCE, care analizeaza posibilitatea unei noi majorari a ratei dobanzii.

Presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a declarat ca este normal sa vrei mai multi bani intr-o perioada in care economia merge bine, insa majorarile salariale nu trebuie sa depaseasca ritmul de crestere al productivitatii.

Ministrii de finante ai UE se vor intruni marti si cu restul omologilor lor din cele 27 de state membre ale UE. Oficiali ai UE au declarat ca ministrii sunt ingrijorati cel mai mult de raportul dintre majorarile salariale si cresterea productivitatii in regiunile de sud ale UE, precum Portugalia, Grecia si mai ales Spania, a parta economie a Uniunii dupa Germania, Franta si Italia.

Mai multi ministrii au sustinut mesajul emis de Juncker cu ocazia unor discutii la care a luat parte si presedintele BCE, Trichet. Comisia Europeana a anuntat ca pentru anul 2007 mizeaza pe o inflatie de 1,8%, sub nivelul de anul trecut, cand inflatia a fost de 2,2%, ducand nivelul de crestere al preturilor sub media maxima acceptata de BCE, de 2%.

Aceste discutii din Bruxelles sunt primele dupa ce Germania, Franta si Italia au cautat sprijinul celorlalte state membre ale grupului informal G7 in urma cu doua saptamani, privind stoparea scaderii raportului euroyen care dureaza de aproximativ cinci ani, acest raport fiind mult mai mare decat cel inregistrat de dolaryen.

Atat dolarul cat si yenul s-au depreciat cu aproape 50% in ultimii cinci ani, tendinta care, conform analistilor, ar putea afecta producatorii de automobile precum si grupuri ca Airbus.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: