Constatul amiabil ar desfiinta amenzile pentru accidentele usoare

Data publicarii: 28-02-2007 | Auto
Introducerea constatarii si rezolvarii amiabile a accidentelor usoare de circulatie ar face sa dispara amenzile aplicate de politie pentru acest tip de accidente, potrivit unui proiect de politici publice prezentat marti de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Potrivit legii, sumele provenite din amenzile privind circulatia pe drumurile publice se varsa integral la bugetele locale. "Prin introducerea constatarii amiabile de accident, politia rutiera nu va mai aplica amenzi pentru accidentele soldate numai cu pagube materiale", se spune in proiectul MAI.

MAI considera totusi ca sumele varsate la bugetele locale nu vor scadea, ci vor creste, "avand in vedere ca agentii de politie alocati constatarii accidentelor usoare vor fi realocati catre alte activitati specifice acestui segment al politiei"

Proiectul MAI mai precizeaza ca introducerea constatarii amiabile a accidentelor usoare inseamna costuri zero pentru MAI, cheltuielile necesare sistemului, fiind transferate societatilor de asigurari.

In viziunea MAI, simplificarea procedurii de gestionare a accidentelor usoare se poate face prin reunirea intr-un singur amplasament a Politiei Rutiere si a a societatilor de asigurari, prin incheierea de parteneriate intre asiguratori si Politia Rutiera. Costurile unui asemenea centru, cu suprafata estimata de 200 - 300 metri patrati, s-ar ridica la aproximativ 400.000 euro plus cheltuieli de intretinere, sume care ar urma sa fie investite de societatile de asigurari.

O astfel de structura functioneaza deja incepand cu 7 iunie 2006 pe raza sectorului 1 al municipiului Bucuresti, in urma unei colaborari intre compania de asigurari Omniasig si brigada Politiei Rutiere Bucuresti.

Asa-numitul constatabil amiabil al accidentelor rutiere usoare presupune faptul ca soferii implicati in astfel de accidente nu mai au obligatia de a se prezenta la politie pentru a raporta accidentul, ci rezolva toate problemele legate de daune prin intelegere reciproca si cu ajutorul societatilor de asigurari unde detin polite.

Procedura de constatare si rezolvare pe cale amiabila a accidentelor rutiere soldate doar cu pagube materiale va putea fi adoptata, in cel mai bun caz, de la 1 ianaurie 2008.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: