DAS Osterreichische Allgemeine Rechtsschutz intra pe piata asigurarilor din Romania

Data publicarii: Astazi, 01-03-2007 | Finante-Banci
Compania austriaca DAS Osterreichische Allgemeine Rechtsschutz, membra a grupului Ergo, a notificat, recent, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), cu privire la intentia de a activa in Romania, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor, potrivit paginii de internet a CSA. DAS va oferi, pe piata romaneasca, doua tipuri de asigurari generale, respectiv asigurari de protectie juridica si asigurari de asistenta turistica. Asigurarile de protectie juridica acopera cheltuielile cu procedura judiciara si alte cheltuieli, cum ar fi apararea, reprezentarea si recuperarea pagubei suferite de asigurat printr-un proces civil sau penal, sau in cazul unei reclamatii indreptate impotriva acestuia.

DAS este membra a grupului de asigurari Ergo, detinut in proportie de 94,7% de Munich Re, al doilea reasigurator al lumii.

In 2005, grupul Ergo a inregistrat un volum total de prime brute subscrise de peste 16 miliarde euro si este lider pe piata europeana a asigurarilor de sanatate si a asigurarilor de protectie juridica. Ergo administreaza investitii in valoare de peste 100 miliarde euro si are un capital social de 4,2 miliarde euro. Grupul este activ in 22 de tari ale Europei si are peste 50.000 de angajati.

Dupa 1 ianuarie 2007, un numar de 63 de asiguratori din UE au notificat CSA cu privire la intentia de a activa in Romania, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor, din care 26 din Marea Britanie, sapte din Austria, opt din Franta, sase din Germania, sase din Irlanda, doua din Italia, doua din Luxemburg, doua din Olanda si cate una din Gibraltar, Liechtenstein, Suedia si Ungaria. O singura companie de asigurari din UE, Coface Austria Kreditversicherung AG din Austria, a notificat CSA cu privire la intentia de a deschide o sucursala in Romania, in baza dreptului de stabilire.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, orice asigurator sau intermediar in asigurari, autorizat in oricare din celelalte state membre ale Spatiului Economic European (SEE), poate activa in Romania, fie direct, fie prin intermediul unei sucursale, fara ca pentru aceasta sa aiba nevoie de inca o autorizatie din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, precizeaza institutia.

"In vederea informarii publicului si protejarii intereselor asiguratilor, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor face cunoscut faptul ca societatile de asigurari autorizate in oricare dintre statele membre SEE si care vor desfasura activitatea si in Romania se supun autoritatii de reglementare care le-a autorizat si nu intra in sfera de supraveghere a CSA. Astfel, desi reclamatiile pot fi depuse si la CSA, aceasta  nu are atributia legala de a solutiona reclamatiile facute de asiguratii care au incheiat contracte de asigurare cu societatile mai sus mentionate", avertizeaza institutia.

Grad de penetrare al asigurarilor a atins in 2006 nivelul de 1,65% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei, fata de 1,54% in 2005, potrivit estimarilor CSA. Valoarea totala a primelor brute subscrise pe piata romaneasca a asigurarilor a fost in 2006 de 1,6 miliarde euro, in crestere cu 34% fata de 2005. Pe segmentul asigurarilor generale, s-au subscris, in 2006, prime brute de 1,3 miliarde euro, cu 40% mai mult decat in 2005, in timp ce la asigurarile de viata s-au inregistrat afaceri de 300 milioane euro, in crestere cu 13% fata de anul precedent.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: