AOAR vrea neimpozitarea profitului reinvestit, fara argumente bazate pe calcule

Data publicarii: Astazi, 01-03-2007 | Afaceri
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, sustinatoare a scutirii de impozit pe profitul reinvestit, contesta calculele Ministerului de Finante, potrivit carora masura ar cauza pierderi bugetare de 0,8% din PIB, fara sa aduca insa alte evaluari pe cifre. In cadrul unei conferinte de presa, reprezentantii AOAR au sustinut, miercuri, masura de neimpozitare a profitului reinvestit votata de Senat si si-au exprimat convingerea ca actul normativ va fi adoptat si in Camera Deputatilor.

Senatorul George Copos, membru al PC, partid care a initiat actul normativ, a spus ca masura este menita sa ii ajute pe intreprinzatori sa devina mai competitivi in UE si a contrazis calculele efectuate de Finante pentru ca acestea nu au indicat si veniturile suplimentare care ar fi incasate din TVA ca urmare a achizitiilor facute de companiile care reinvestesc profitul. "Daca o companie reinvesteste profitul de 10 milioane, plateste TVA de 19% pentru aceasta suma, care insemna 1,9 milioane", a fost evaluarea expusa de Copos.

Cristian Parvan, secretar general al AOAR, a admis ca oamenii de afaceri nu au cifre sau evaluari, insa a caracterizat estimarile Finantelor ca fiind "calcule simpliste" si "raspunsuri birocratice". "Ministerul Finantelor exceleaza prin a face calcule contabile fara sa ia in considerare efectul de antrenare al acestei masuri", a afirmat Parvan.

Ministerul Finantelor a aratat, intr-o nota transmisa guvernului, ca bugetul ar pierde echivalentul a 0,8% din Produsul Intern Brut  in 2007 daca s-ar aplica scutirea de impozit a profitului reinvestit.

Evaluarea a fost facuta de catre Finante la un nivel de reinvestire a profitului de 35%, calculat pe baza datelor de bilant de la 31 decembrie 2000, an in care formularele de bilant au oferit informatii despre profitul reinvestit pentru toti agentii economici.

In plus, ministerul precizeaza ca propunerile de acte normative care determina scaderea veniturilor bugetare trebuie sa prevada mijloace pentru acoperirea diferentei, conform legii finantelor publice.

Un alt argument in defavoarea introducerii unei scutiri de impozit pentru profitul reinvestit este, conform ministerului, angajamentul luat prin capitolul Impozitarea negociat cu UE.

Senatul a votat, marti, legea privind scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit, propusa de catre PC. Legea urmeaza sa fie dezbatuta si in Camera Deputatilor. Conservatorii au initiat aceasta masura inca din 2000, dar dupa ce au intrat la guvernare alaturi de PSD au renuntat la idee, fiind convinsi de social-democrati. In 2003, PC a iesit din guvernul Nastase si a reluat tema neimpozitarii profitului reinvestit.

In vara lui 2006, PC a propus, din nou, scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit, in Parlament la dezbaterea Codului Fiscal, dar nu a obtinut sustinerea necesara.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: