Romanii prefera tot micul magazin de cartier

Data publicarii: 03-03-2007 | Lifestyle
Piata de retail din Romania ocupa penultimul loc in Europa Centrala si de Est din punctul de vedere al concentrarii, doar 27% din consumatori avand ca loc preferat de cumparaturi unul dintre primele cinci lanturi de retail, se arata intr-un studiu realizat de GfK. Cea mai concentrata piata este Slovenia, unde 96% din gospodarii au ca loc preferat de aprovizionare una dintre marile retele de magazine,  locurile urmatoare fiind ocupate de Slovacia (75%) si Ungaria (67%). Pe ultimele doua pozitii se afla Romania (27%) si Bulgaria (26%), unde sectorul de retail se afla inca la inceputul procesului de maturizare, prezentand totusi diferente importante.

Alegerea locului de shopping este influentata direct de oferta existenta pe piata, ceea ce face ca hypermarketul sa fie formatul preferat in Cehia, Ungaria, Slovenia si in orasele mari din Rusia (Moscova si St. Petersburg).

In schimb, in Bulgaria si Romania, prima optiune ramane micul magazin de cartier (45%, respectiv 33%). Totusi, in Romania, impreuna cu Rusia, a fost consemnata cea mai mare rata de crestere a preferintei pentru hypermarketuri din toata regiunea,  situatie care apare si in cazul magazinelor de discount, unde din nou Romania ocupa primul loc ca rata de crestere.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: