Banca Nationala renunta la limitarea gradului de indatorare

Data publicarii: Astazi, 05-03-2007 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va mai impune bancilor comerciale sa limiteze rata lunara la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare, sau 30% in cazul celor de consum, a declarat sambata, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

El a explicat ca, prin noua masura, va avea loc un transfer de responsabilitate de la banca centrala la bancile comerciale, decizia BNR avand o legatura directa cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

"Zilele urmatoare o sa apara un document al Bancii Centrale catre unitatile bancare si catre unitatile de finantare nebancare. Practic, bancile vor fi nevoite sa studieze foarte bine situatia fiecarui client", a declarat Vasilescu. Invitat in studio, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a subliniat ca, desi bancile nu vor mai avea nici un fel de restrictie la acordarea creditelor, fiecare banca va fi obligata sa isi faca reguli interne foarte clare in acest sens.

Acum, bancile vor avea responsabilitati foarte mari, dar consilierul guvernatorului a precizat ca "responsabilitati mari va avea - asa cum este buna practica in toata Europa - Directia de  Supraveghere a Bancii Centrale, care va conlucra cu bancile, privind normele interne ale fiecarei banci".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: