Finantele cer Presedintiei sa retrimita in Parlament legea privind regimul duty free

Data publicarii: Astazi, 05-03-2007 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor va solicita Presedintiei, printr-o adresa, sa trimita Parlamentului, spre reexaminare, legea de respingere a ordonantei care interzice functionarea magazinelor duty free in frontierele de stat ale Romaniei si la bordul aeronavelor care calatoresc in tarile Uniunii Europene. Legea de respingere a ordonantei de urgenta 48/2006 privind regimul duty free se afla, in prezent, spre promulgare, la Presedintie. Potrivit unor reprezentanti ai ministerului, Finantele vor trimite o adresa presedintelui Traian Basescu, prin care ii vor solicita sa nu promulge legea intrucat contravine legislatiei europene si favorizeaza, prin redeschiderea magazinelor duty free desfiintate in urma cu doua luni, evaziunea fiscala si contrafacerea.

Deputatii au votat in unanimitate, la propunerea Comisiei Economice, legea de respingere a ordonantei de urgenta a guvernului.

Conform ordonantei, magazinele duty-free mai pot functiona, de la 1 ianuarie, doar in aeroporturi, pe fluxurile de plecari externe, la bordul aeronavelor care au ca destinatie directa state terte si in magazinele diplomatice agreate de Ministerul de Externe. Actul normativ al guvernului a fost necesar pentru a transpune in legislatia nationala prevederile europene in domeniul comertului duty free. Prin urmare, magazinele duty free din frontirele de stat si-au incetat activitatea la inceputul anului.

Potrivit datelor Autoritatii Nationale a Vamilor, datorita prevederilor ordonantei, 105 magazine duty free au fost inchise, de la 1 ianuarie anul acesta. In prezent, mai functioneaza doar trei magazine duty-free diplomatice amplasate in Capitala.

Produsele comercializate in regim duty-free sunt scutite de la plata taxelor vamale, a TVA si a accizelor.

Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, magazinele din aceasta categorie au reprezentat o sursa de contrafacere si evaziune fiscala care ajungea sa fie de ordinul milioanelor de euro, lunar, intr-un singur punct de vanzare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: