Bancile nu ar trebui sa abandoneze avansul pentru creditul ipotercar

Data publicarii: 06-03-2007 | Finante-Banci

Bancile romanesti nu ar trebui sa renunte la avansul pentru creditul ipotecar, deoarece s-ar putea ca piata imobiliara sa cada, ceea ce ar insemna bani pierduti de institutiile de credit, a declarat, marti, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea. "Bancile nu trebuie sa renunte in totalitate la avansul pentru creditul ipotecar, deoarece exista riscul ca in cinci-sapte ani sa ne confruntam cu unele caderi ale pietei imobiliare, asa cum s-a intamplat in alte state", a precizat Ghetea. Dupa parerea lui, aceste fenomene sunt ciclice si se intampla si in alte piete. In acest caz, exista posibilitatea ca bancile sa nu isi recupereze banii, pentru ca garantiile nu sunt suficiente.

Ghetea a aratat ca, in prezent, piata imobiliara evolueaza foarte bine din punct de vedere al sistemului bancar, deoarece preturile locuintelor sunt in crestere. "O relaxare a bancilor se va observa in zona creditelor ipotecare, in special in zona salariilor mari", considera presedintele ARB. In opinia lui, o persoana cu un salariu de 4.000 euro nu poate avea acelasi grad de indatorare si acelasi avans achitat cu persoanele care castiga 400 euro pe luna. "Un efect ar fi ca, pentru cei cu venituri mici, ar putea creste limita pe carduri. Acest aspect nu va aduce o imbunatatire a situatiei lor, deoarece nu vor deveni mai eligibili ca pana acum".

"Fiecare banca va pregati propriile norme privind acordarea de credite persoanelor fizice", a spus Ghetea. Bancile trebuie sa scoata "din sertare" vechile norme, care nu prevedeau limite de indatorare, si sa le adapteze la conditiile actuale de piata, deoarece veniturile populatiei au crescut si s-au diversificat. Saptamana aceasta sau saptamana viitoare, banca centrala va publicat o norma privind creditarea persoanelor fizice.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va mai impune bancilor comerciale sa limiteze rata lunara la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare, sau 30% in cazul celor de consum, a declarat sambata consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. BNR a impus, anul trecut prin Norma 20, anumite limite pentru acordarea unui singur credit. In cazul in care o persoana doreste contractarea unui credit pentru investitii imobiliare, suma totala ce trebuie platita lunar trebuie sa nu depaseasca 35% din veniturile nete ale respectivei persoane si, dupa caz, ale familiei sale. De asemenea, pentru creditele de consum, aceasta cifra este de 30%. Creditul de consum include si leasingul financiar. Suma tuturor creditelor contractate de client nu trebuie sa fie mai mare de 40% din totalul veniturilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: