Primariile vor construi locuinte ieftine pe terenurile disponibile ale ministerelor

Data publicarii: 07-03-2007 | Imobiliare

Terenurile disponibile apartinand autoritatilor centrale si ministerelor vor trece la primarii, iar acestea vor construi locuinte ieftine, prin credit ipotecar, pentru tineri, pana in luna mai urmand sa fie inventariate terenurile, a declarat ministrul delegat Lazslo Borbely. Potrivit acestuia, hotararea privind programul de locuinte convenabile prin care vor fi construite pe terenurile nefolosite ale ministerelor si autoritatilor centrale se va afla pe ordinea de zi a sedintei de guvern de miercuri, 7 martie. "Maine (miercuri 7 martie-n.r.) va fi pe ordinea de zi a Guvernului hotararea pentru programul de locuinte convenabile, apoi vom putea face inventarierea terenuri. Acest lucru va dura intre doua si trei luni, iar prin hotarare de guvern vom trece terenurile la autoritatile locale", a spus Borbely.

Preluarea terenurilor se va face in baza unui protocol care va fi semnat intre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) si consiliile locale. Potrivit lui Borbely, hotararea de guvern va permite Ministerului Transporturilor sa inventarieze aceste terenuri, iar ministerele, autoritatile centrale si locale trebuie sa isi acorde sprijinul necesar. "Dupa ce le vom identifica, in functie de unde se afla aceste terenuri, vom discuta cu autoritatile locale si vom incheia un protocol. In baza acestui document, ei preiau terenurile si asigura utilitatile la constructia de locuinte, dupa care se vor demara lucrarile de constructii. Cele mai multe locuinte vor fi prin credit ipotecar, pe baza unui proiect, la un pret convenabil", a adaugat ministrul delegat.

Borbely este de parere ca preturile mici ale locuintelor construite prin acest program vor avea o influenta asupra pietei imobiliare. "Tinand cont de ceea ce se petrece pe piata imobiliara, programul va avea un efect de temperare a acestor lucruri", a explicat oficialul MTCT.

Reprezentantilor MTCT au declarat in luna noiembrie a anului trecut ca au fost deja indentificate o serie de terenuri disponibile pentru constructia de locuinte care apartin Ministerului Apararii, Ministerului Administatiei si Internelor, Ministerului Mediului si Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Pe aceste terenuri firmele, care vor fi selectate prin licitatie, vor construi locuinte prin credit ipotecar. Din estimarile facute pana in prezent de MTCT, preturile locuintelor care vor fi construite prin acest program vor fi mai mici decat cele existente pe piata.

De asemenea, pentru construirea acestor locuinte vor fi aplicate si prevederile OUG 51/2006 privind acordarea unei subventii de 20% din totalul cheltuielilor pentru tinerii casatoriti sau persoanele ramase fara adapost ca urmare a calamitatilor sau a retrocedarilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: