FMI recomanda marirea taxei unice pentru a creste veniturile bugetare

Data publicarii: 07-03-2007 | Finante-Banci

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) recomanda cresterea taxei unice aplicata acum in Romania pentru a mari veniturile bugetare, deoarece comparativ cu alte tari din regiune cu acelasi regim fiscal, taxa din Romania este mai mica. Astfel, in Slovacia, taxa unica (flat tax) este de 19%, iar in Estonia de 22%. Directorul adjunct pentru Europa al FMI, Emanuel Van Der Mensbrugge, prezent la o conferinta organizata la sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), nu a dorit sa precizeze la ce nivel ar trebui sa creasca taxa unica.

Masura ar urma sa contribuie la reducerea deficitului bugetar, estimat de reprezentantii Fondului la 3,8% pentru 2007, cu un punct procentual peste proiectiile guvernului. In plus, reprezentantii institutiei internationale considera ca, in Romania, cheltuieleile bugetare trebuie distribuite mai judicios pe parcursul anului, deoarece anul trecut, aproape 40% din cheltuieli s-au realizat in luna decembrie.

Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 1,7% din produsul intern brut (PIB), sub nivelul planificat, de 2,5% din PIB. Bugetul de stat pe 2007 a fost construit pe o crestere economica de 6,4%, o inflatie de 4,5% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB. Veniturile bugetului de stat vor reprezenta, in 2007, 35,18% din PIB, potrivit estimarilor executivului, iar cheltuielile se vor situa la 37,98% din PIB. Produsul Intern Brut pentru anul viitor a fost progonozat la 381 miliarde lei (107 miliarde de euro).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: