ANIMMC sustine mediul de afaceri si combate birocratia

Data publicarii: 07-03-2007 | Afaceri

ANIMMC a initiat si promovat Legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a familiilor care desfasoara activitati economice independente, cu scopul de a sustine acei intreprinzatori care dau dovada de spirit antreprenorial, dar care nu au posibilitati financiare foarte mari, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. In felul acesta, s-a dorit, de asemenea, crearea unui cadru legal unitar care sa simplifice si pasii intreprinsi de cei interesati pentru inregistrarea si infiintarea unei mici afaceri.

Cu toate ca exista reglementari unitare privind autorizarea persoanelor fizice si a familiilor care desfasoara activitati economice independente, sunt tot mai multi intreprinzatori si ONG-uri care semnaleaza Conducerii Agentiei ca acestea sunt interpretate in mod diferit de autoritatile locale desemnate cu aplicarea lor.

Nemultumirile exprimate releva faptul ca " Procedurile aplicate de primarii sunt diferite, iar pasii pe care trebuie sa-i parcurga solicitantii difera de la o primarie locala la alta. Spre exemplu, in Bucuresti sunt sase primarii de sector si fiecare aplica propria procedura. Legea solicita depunerea anumitor documente, printre care si cazierul fiscal. La Bucuresti, solicitantul trebuie sa obtina cazierul, apoi trebuie sa faca numeroase drumuri si sa fie dispus sa stea la coada la primarie (pentru depunerea dosarului, plata, in etape, a taxelor si ridicarea autorizatiei), eventual si la alte institutii (CEC-ul in cazul Sectorului 5) si, in final, si la Registrul Comertului si la Administratia financiara pentru inregistrare".

Astfel, cu cat procedura de autorizare este mai complicata, cu atat procesul dureaza mai mult. In Bucuresti, solicitantul poate obtine autorizarea dupa 20, sau chiar 40 de zile lucratoare. Iar, daca unul dintre cei care trebuie sa semneze autorizatia (secretarul primariei sau primarul) este in concediu, dureaza chiar mai mult. Aceasta in conditiile in care, conform Legii 300/2004, primaria are obligatia de a emite autorizatia in termen de 10 zile lucratoare de la depunerea cererii.

Din fericire, sunt si semnale pozitive care au parvenit din alte centre de afaceri din tara. Printre exemplele de "bune practici", intreprinzatorii fac trimitere la Pitesti si Brasov care aplica o procedura simpla, solicitantii adresandu-se unui ghiseu unic din cadrul primariei, care se ocupa de obtinerea celorlalte acte necesare (cazier fiscal, rezervare denumire si certificat de inregistrare de la Registrul Comertului). Solicitantul trebuie sa faca doar doua drumuri: pentru depunerea cererii si pentru eliberarea autorizarii. Un sistem asemanator exista si la Galati, dar, aici, solicitantii trebuie sa dea dovada de rabdare pentru ca sunt cozi.

La polul opus se afla, insa, primaria din Ploiesti, unde autoritatile nu si-au luat in serios rolul de coordonare. Ca urmare, solicitantul trebuie sa mearga personal sa obtina cazierul si sa mai faca doua drumuri suplimentare la Registrul Comertului (pentru rezervare de nume si obtinerea certificatului de inregistrare). La Pitesti, durata procesului este de 15 zile lucratoare, incluzand si timpul necesar obtinerii certificatului de inregistrare de la Registrul Comertului.
             
Potrivit Legii 300/2004, persoanele fizice si asociatiile familiale pot fi autorizate sa desfasoare activitati economice in toate domeniile, meseriile si ocupatiile, cu exceptia celor reglementate prin legi speciale (in aceasta categorie intra ocupatii precum: arhitect, avocat, cadru didactic, consultant fiscal, expert contabil, farmacist, medic, notar, traducator etc). Legea mai prevede ca persoanele fizice pot fi autorizate daca "au calificarea - pregatire profesionala sau, dupa caz, experienta profesionala -, necesara pentru a desfasura activitatea economica pentru care se solicita autorizatia." Pot fi solicitate diferite documente care sa dovedeasca pregatirea profesionala sau experienta solicitantului, dupa caz.

Din nefericire, acest "dupa caz" poate sa insemne ca, pentru o anumita activitate, unele primarii considera ca este suficienta diploma de absolvire a unei institutii de invatamant preuniversitar, in timp ce altele solicita absolvirea unei  universitati sau a unor cursuri de pregatire suplimentare. Daca acest lucru se justifica in cazul unui doctor veterinar sau a unui detectiv particular, in cazurile in care activitatea este repetitiva, manuala (ex: codul CAEN 7487, unde sunt cuprinse alte servicii prestate in principal intreprinderilor, precum strangerea facturilor, citirea contoarelor, etc.), diploma de absolvire a unei institutii de invatamant preuniversitar este suficienta, nefiind necesara o calificare suplimentara. La toate acestea, se adauga o serie de nemultumiri a celor care doresc sa exercite alte activitati independente, precum: instructori auto, meditatori, etc, deoarece nimeni nu doreste sa-i autorizeze.
          
Pornind de la aceste solicitari ale intreprinzatorilor care s-au adresat institutiei, Conducerea ANIMMC subliniaza, inca o data, necesitatea ca autoritatile implicate in aplicarea Legii 300/2004 trebuie sa promoveze cresterea transparentei si a eficientei administrativ-legislative; crearea unei infrastructuri adecvate de sprijinire a afacerilor; sustinerea dezvoltarii spiritului antreprenorial, deoarece, in felul acesta, se va facilita si procesul de inregistrare a persoanelor fizice autorizate si a asociatiilor familiale, care se afla la inceputul activitatii lor antreprenoriale.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: