Ion Tiriac, al zecelea burlac miliardar din lume

Data publicarii: 10-03-2007 | International

Topul burlacilor din clasamentul anual al miliardarilor, realizat de revista "Forbes", cuprinde barbati cu averi intre 1,1 si 16,6 miliarde de dolari, iar romanul Ion Tiriac se afla pe locul zece, potrivit site-ului revistei. Primul loc in clasamentul "burlacilor miliardari" este impartit de cofondatorii companiei Google, americanii Sergey Brin (33 de ani) si Larry Page (34 de ani), fiecare cu o avere estimata la 16,6 miliarde de dolari. Ei se afla abia pe locul 26 din topul general al miliardarilor, intocmit de revista "Forbes".

Locul doi este ocupat de Mikhail Prokhorov (41 de ani), din Rusia, care are o avere de 13,5 miliarde de dolari pe care a adunat-o din afacerile sale din industria metalurgica si a mineritului. Prokhorov ocupa locul 38 in clasamentul general.

Pe podiumul burlacilor, la mare distanta, cu 5,5 miliarde de dolari, se afla si australianul James Packer, de 39 de ani, mostenitor, in 2005, al imperiului media Publishing & Broadcasting. Tot 5,5 miliarde de dolari are si Terry Gou, un taiwanez de 56 de ani care a avut ideea de unui aparat care sa aiba functii de computer, MP3 player si telefon mobil la un loc. Cei doi se afla pe locul 142, in topul general.

Clasamentul continua, pe locul patru, cu Carlo Benetton, un italian cu o avere de 2,8 miliarde de dolari, in varsta de 63 de ani, care nu a fost niciodata casatorit. El este unul dintre membrii fondatori ai firmei Benetton Groupe, cunoscut mai ales pentru linia de imbracaminte "United Colours of Benetton".

Un alt burlac miliardar, Kjell Inge Rokke, este din Norvegia, are 48 de ani, si si-a castigat averea de 2,7 miliarde de dolari din industria navala, transportul maritim si pescuit. El este urmat indeaproape de cel mai tanar miliardar burlac, germanul Albert von Thurn und Taxis, de 23 de ani, cu 2 miliarde de dolari, mostenite, dar face in prezent afaceri pe piata imobiliara, in arta si in industria tehnica. Tanarul traieste intr-un castel aflat pe una dintre cele mai mari proprietati impadurite din Europa.

Andreas von Bechtolsheim (51 de ani), aflat pe locul sapte, este tot din Germania, nu a fost niciodata casatorit, este cofondator al Sun Microsystems si Cisco Systems si are o avere estimata la 1,9 miliarde de dolari, desi se pare ca traieste intr-un apartament modest din Palo Alto, California. Von Bechtolsheim este urmat in clasamentul burlacilor miliardari de canadianul Guy Laliberte, 47 de ani, cu 1,5 miliarde de dolari, care a fost cofondator al trupei Cirque de Soleil, in anii '80, si din care acum detine 95%.

Averea lui Richard Li, de 40 de ani, din Hong Kong, aflat pe locul noua in topul burlacilor, este estimata la 1,3 miliarde de dolari, bani obtinuti mai ales din industria telecomunicatiilor.

Clasamentul primilor zece burlaci miliardari se incheie cu romanul Ion Tiriac, care are o avere de 1,1 miliarde de dolari. Ion Tiriac este primul roman care apare in 2007 in clasamentul miliardarilor din intreaga lume alcatuit de revista "Forbes", si ocupa locul 840 dintr-un total de 946 de persoane luate in calcul in clasamentul general. Potrivit site-ului revistei, Tiriac, in varsta de 67 de ani, este primul miliardar al Romaniei, cu o avere pe care si-a construit-o singur din afaceri in domeniul bancar si al asigurarilor.

"Forbes" il descrie pe Tiriac ca "un atlet de exceptie, care a concurat in 1960 la Jocurile Olimpice ca hocheist". "Ulterior s-a orientat catre tenis, i-a antrenat pe cativa mari jucatori, inclusiv Boris Becker, Steffi Graf si Goran Ivanisevici. Si-a folosit relatiile si averea pentru a investi in tara de origine dupa caderea comunismului. Detine companii in domeniul bancar, al asigurarilor, leasing-ului auto si retail; ulterior a vandut actiuni unor companii occidentale si si-a indreptat atentia catre piata imobiliara din Romania. In ianuarie, el si olimpica Nadia Comaneci au condus manifestatiile care au marcat aderarea Romaniei la Uniunea Europeana", scrie "Forbes" despre Ion Tiriac.

Clasamentul general al miliardarilor continua sa fie condus, pentru al 13-lea an consecutiv, de fondatorul Microsoft, Bill Gates, cu o avere de 56 de miliarde de dolari.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: