Soferii isi pot masura singuri alcoolemia

Data publicarii: 10-03-2007 | Lifestyle

Soferii care au consumat bauturi alcoolice si vor sa se urce la volan isi pot testa singuri alcoolemia. Testarea este posibila gratie unor aparate individuale care pot fi cumparate legal de la magazinele on-line. Preturile acestor instrumente variaza de la cateva zeci pana la 500 de lei, noteaza Evenimentul Zilei.

Cel mai scump aparat costa 470 de lei si este descris ca fiind unetilotest "profesional". Acesta este livrat intr-o cutie din plastic si are chiar si incarcator auto pentru a fi folosit la priza de la bricheta masinii.

Aparatul masoara nivelul de alcool in sange (blood alcohol concentration) pe baza celui din aerul expirat intre valorile zero si patru la mie, avand o eroare de 0,01 la mie. Cel mai bine vandut etilotest costa 200 de lei si seamana mai degraba a gadget decat a instrument de criminalistica. Are un senzor inspre care soferul trebuie sa sufle, iar dupa cateva secunde va arata concentratia estimata de alcool in sange.

Legea nu-i lasa pe conducatorii auto sa urce la volanul masinii sub influenta bauturilor alcoolice. In cazul in care la testarea cu aparatele aflate in dotarea politiei se descopera prezenta alcoolului in sange, soferii sunt sanctionati cu retinerea permisului de conducere, aplicarea unei amenzi si a unor puncte de penalizare. Mai mult, daca nivelul alcoolemiei este mai mare de 0,8 la mie, se considera fapta penala.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: