Comercializarea brichetelor, interzisa

Data publicarii: 12-03-2007 | Economie

Statelor Membre ale Uniniunii Europene trebuie sa intreprinda masuri care sa nu permita punerea pe piata a  brichetelor ce pot fi achizitionate de copii,  precum si a comercializarii de brichete fantezii, se arata intru-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Secretarul de Stat, Marian ZLOTEA, Presedinte al Autoritatii Nationale pantru Protectia Consumatorilor a emis un ordin potrivit caruia, dupa data de 11 martie , este interzisa comercializarea de brichete care pot fi folosite usor de copii cu varste de pana la patru ani si trei luni, si brichete care arata atractiv pentru cei mici. Ordinul mai prevede si faptul ca operatorii economici trebuie sa pastreze si sa furnizeze, la cerere, catre autoritatile competente, documentatia necesara identificarii oricaror persoane care au furnizat brichete ajunse pe piata.

Operatorii economici implicati in comertul de brichete, trebuie sa ofere date privind securitatea generala a produselor, precum si un raport care cuprinde rezultatele unui test special care sa ateste rezistenta la actionarea brichetei de catre copii, pentru fiecare model de bricheta.

Bricheta proiectata si fabricata trebuie sa nu poata fi operata de copii mai mici de 51 de luni in conditii normale sau rezonabil previzibile de utilizare datorita, de exemplu, fortei necesare de a opera bricheta, designului, sistemului de protectie a mecanismului  de aprindere sau complexitatii fazelor de operare necesare aprinderii brichetei.

Astfel, brichetele trebuie sa treaca un "test sistematic de rezistenta la actionarea de catre copii a unui model dat de bricheta, pe o mostra a brichetelor analizate, in particular teste realizate in concordanta cu standardele nationale care transpun standardul european".

ANPC va demara incepand cu data de 12 martie, controale la nivel national in vederea respectarii prevederilor legale.

AmosNews

Ultimele stiri pe BankNews.ro: