Danila: creditul ipotecar va creste exploziv datorita cererii mari

Data publicarii: 12-03-2007 | Finante-Banci

Creditele ipotecare vor cunoaste o crestere exploziva in urmatoarea perioada deoarece exista cerere foarte mare, a declarat, luni, presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila. Acesta a precizat ca va creste ponderea creditelor ipotecare, insa este posibil ca preturile de pe piata imobiliara sa scada. El a estimat ca in peioada urmatoare vom asista la o cerere importanta de spatii locative.

"Nu ma refer doar la creditele rezidentiale unde sunt clienti cu venituri mari. BCR se va orienta si pe segmentul celor cu venituri medii si sub medii, pentru ca este o zona care trebuie sprijinita si care poate aduce o crestere importanta", a declarat Danila.

Exista o diferenta intre categorii de persoane fizice de aceea bancile comerciale vor trebui sa vina cu produse si servicii specifice pentru fiecare categorie. "Segmentarea clientilor in functie de nivelul veniturilor va fi importanta in viitor, intrucat va fi impusa de piata", a spus Danila. Cu cat veniturile sunt mai mari, cu atat clientii au mai multe asteptari, iar banca trebuie sa vina cu solutii adaptate, a explicat Danila. Din aceasta perspectiva, BCR este pregatita in special pe partea de asset management, asigurari, fonduri de pensii.

Responsabilitatea bancilor va creste odata cu adoptarea normelor BNR, iar in ceea ce priveste solutiile  bancilor comerciale in domeniul creditarii, acestea trebuie sa fi flexibile, considera Danila. Va creste si creditul de consum iar sistemul bancar romanesc va intra intr-o faza noua, in care responsabilitatile bancilor cresc, vor exista solutii diferite de la banca la banca.

Banca centrala nu mai impune bancilor comerciale sa limiteze rata lunara la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare, 30% in cazul celor de consum, care inclus si leasingul financiar, si 40% - plafonul general, pentru toate creditele adunate.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: