BCR vrea sa-si faca banca specializata in credite pentru locuinte

Data publicarii: 13-03-2007 | Finante-Banci

Banca Comerciala Romana si actionarul sau majoritar, grupul austriac Erste Bank, analizeaza oportunitatea deschiderii unei banci specializate in finantari pentru locuinte, a declarat ieri agentiei Mediafax presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila. "In general, Erste a dezvoltat acest tip de banca in tarile unde a intrat, astfel incat nu neglijam nici noi aceasta posibilitate. Am avea un avantaj competitiv, pentru ca ne ajuta reteaua mare si numarul de clienti", a explicat Danila. In cazul in care decizia va fi adoptata, procedurile vor decurge foarte rapid, a precizat presedintele executiv al BCR.

In perioada urmatoare, grupul BCR va cauta solutii pentru a finanta achizitia de locuinte de catre persoanele cu venituri medii si mici, in contextul in care anticipeaza o crestere puternica a segmentului de credit ipotecar, a mai spus Danila. El crede ca statul ar putea sa joace un rol mai activ in sprijinirea finantarii populatiei pentru cumpararea de locuinte. "Depinde ce strategie avem, daca dorim sa crestem, sa stabilizam forta de munca, adica sa o pastram in Romania, atunci statul ar putea sa se implice mai mult", a explicat Danila.

Bancile pentru locuinte furnizeaza un produs de economisire-creditare, care presupune existenta unei perioade minime de economisire, urmata de acordarea unui credit cu dobanda fixa pentru activitati in domeniul locativ. Activitatea este sustinuta si de stat, care acorda o prima anuala in functie de sumele economisite. Pe piata sunt prezente deja Raiffeisen Banca pentru Locuinte, HVB Banca pentru Locuinte si BRD-Groupe Societe Generale.

Integral in Gandul