Schimbarea jobului egal salariu mai mare, mitul care iti saboteaza cariera

Data publicarii: 13-03-2007 | HR/Cariere

"Progresul este un indicator infinit mai bun al fericirii decat banii, frumusetea sau coeficientul de inteligenta", spun expertii in cariere. "Pile si noroc" sau "comportament care aduce succes in cariera" sunt doua cai prin care, spun specialistii in resurse umane, se poate ajunge in varf. Incercarea de a convinge ca doar pregatirea profesionala este cheia succesului a devenit pentru cei care se ocupa de recrutare o mare provocare, noteaza Gandul.

"Cea mai mare bariera in calea succesului unei persoane tine de convingerile false si limitative pe care le are, de miturile pe baza carora opereaza. Sunt mituri care, constient sau nu, fac parte din busola interna care ghideaza o persoana. A incerca sa ai succes profesional ghidat de mituri financiare este ca si cum ai incerca sa mergi repede cu masina, in timp ce tii piciorul apasat pe frana", spun specialistii de la CareerExperts, intr-un material publicat pe site-urile de specialitate.

Primul mit care se doreste a fi distrus este cel legat de fericire si de bani. Sloganul care spune ca "banii nu aduc fericirea" poate parea un cliseu, mai ales pentru cei care au dificultati financiare. Exista insa multe cercetari pe aceasta tema care arata ca legatura dintre bani si fericire este intr-adevar mica si are limite serioase. Mai exact, cresterea venitului se asociaza de obicei cu cresterea usoara a fericirii, pana la un punct, de la care cresterea venitului nu se mai asociaza deloc cu cresterea fericirii. Acel punct este nivelul de venit care asigura posibilitatea de a satisface cat mai bine principalele nevoi: hrana, haine, o casa, o masina, o vacanta draguta etc.

"Multi dintre noi credem ca am fi vesnic fericiti daca am avea un Ferrari la usa. De fapt, am fi fericiti cand l-am obtine, pentru ca reprezinta o realizare remarcabila, insa dupa ce ne-am obisnui cu el, ar deveni la fel de banal a orice alta masina. Progresul este un indicator infinit mai bun al fericirii decat banii, frumusetea sau coeficientul de inteligenta. Daca operezi pe baza acestui mit financiar, este posibil sa faci alegeri profesionale ineficiente, pentru ca tii cont de nivelul salarial cand te pregatesti profesional, cauti si accepti joburi, dar ignori aspecte importante cum ar fi cererea pe piata, pasiunea ta pentru domeniu sau abilitatile naturale pentru el", spune Eduard Ezeanu, pe site-ul CareerExperts.

Un alt mit care se doreste a fi daramat este cel legat de cresterea salariului atunci cand se schimba jobul. Specialistii spun ca aceia care se ghideaza dupa un astfel de mit financiar vor face alegeri gresite, pe termen scurt, in defavoarea unor beneficii pe termen lung. "Pentru ca ti se pare anormal sa muncesti mai mult si sa nu primesti mai multi bani, cauti si alegi joburi dupa salariu si nu dupa posibilitatea ta de a invata si a te dezvolta profesional. Exista o cale simpla de a afla masura in care te lasi condus de aceste mituri financiare: uitandu-te atent la alegerile pe care le faci in cariera. Odata ce intelegi ce sta in spatele lor, ai posibilitatea sa le inlocuiesti cu alegeri care te servesc mai bine", este sfatul specialistilor in cariere.

Integral in Gandul