Vom fi 9 miliarde

Data publicarii: 15-03-2007 | International

Populatia planetei va continua sa imbatraneasca, iar pana in anul 2050 va depasi pragul de noua miliarde de locuitori, releva un raport al Organizatiei Natiunilor Unite, dat publicitatii marti, releva AFP. Documentul, intocmit de Departamentul pentru Afaceri Economice si Sociale, se bazeaza pe statisticile publicate in 2006. Potrivit acestuia, populatia globului, care se cifreaza in prezent la 6,7 miliarde de suflete, urmeaza sa creasca in urmatorii 43 de ani cu 2,5 miliarde de persoane, ajungand la 9,2 miliarde de locuitori, noteaza Evenimentul Zilei.

Cresterea, egala cu totalul populatiei mondiale din 1950, va avea loc in special in tarile cel mai putin dezvoltate. In aceste state, populatia va ajunge de la 5,4 miliarde in 2007, la 7,9 miliarde in 2050. In acelasi timp, populatia tarilor bogate va ramane neschimbata, insumand 1,2 miliarde de persoane.

De fapt, daca nu s-ar lua in calcul afluxul de imigranti din statele sarace, estimat la 2,3 milioane de persoane anual, ar exista posibilitatea ca numarul locuitorilor tarilor dezvoltate sa se diminueze.

Imbatranirea populatiei, un fenomen global

Din ce in ce mai multe state se vor confrunta cu o imbatranire a populatiei. Jumatate din cresterea populatiei prevazuta la nivel global este data de sporirea numarului de persoane cu varste de peste 60 de ani.

La acest capitol, numai Asia si America Latina par sa stea mai bine, in aceste zone numarul adultilor apti de munca fiind mai mare decat cel al copiilor sau al varstnicilor.

Chiar si asa, expertii spun ca situatia se va mentine numai pentru 20 de ani, urmand ca dupa aceasta perioada populatia sa imbatraneasca, urmand aceeasi tendinta inregistrata in Europa si America de Nord.

"In momentul de fata, Europa este singura regiune unde numarul celor de peste 60 de ani a depasit numarul copiilor. Anticipam ca, in 2050, Asia si America Latina vor avea o distributie pe grupe de varsta similara cu cea pe care o are astazi Europa", a declarat Hania Zlotnik, directoarea Diviziei de Populatie din cadrul ONU.

Conform estimarilor, pragul de 6,7 miliarde de locuitori ar urma sa fie depasit in iulie anul acesta, ceea ce inseamna ca din 2000 incoace s-a inregistrat anual o crestere de 78 de milioane de locuitori.

ROMANIA

Dublarea pensionarilor

In ceea ce priveste Romania, daca in 1950 populatia era de 16,3 milioane de locuitori, iar in prezent depaseste 21 de milioane, in 2050, tara noastra va avea 15,9 milioane de persoane. Totodata, se anticipeaza ca, in 2030, proportia romanilor care vor locui la oras va fi de 59%, in conditiile in care in 2005 aceasta a fost de 54,7%.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: